ГИОКИН: Реставрацията на Голямата базилика в Плиска я обезличава и маргинализира

ОFFNews 12 юни 2017 в 17:55 12772 3

Снимка НИМ

За първата половина на 2017 г. страната бе разтърсена от няколко скандала, свързани с културното наследство на страната ни. От Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН) написаха отворено писмо до новия министър на културата Боил Банов, в което го призовават да полага адекватни мерки за съхранение на средновековното и античното ни културно-историческо наследство. 

Според ГИОКИН и нейния председател Владо Руменов, подписал лично писмото, първите действия на новия министър на културата са породили "много надежди за промяна в отношението към културно-историческото наследство на България", особено след решението за преустановяване на отнемането на статута на паметници на културата след скандала с "Двойната къща" в София.

От организацията призовават Банов за действия по съхранението на паметниците на културата от периода на Античността и Средновековието. 

"В този контекст и по повод скорошното Ви посещение на т. нар. „реставрация” на Голямата базилика в старата българска столица Плиска си позволяваме да изразим надежда, че промяна в политиката на Министерството ще настъпи и по отношение на паметниците на културата от Античността и Средните векове."

Според организацията реставрацията в Плиска се изразява в напълно ново строителство върху основите на оригиналния паметник, "което напълно обезличава и маргинализира автентичните елементи на обекта". По думите на ГИОКИН базиликата в Плиска е станала жертва на "непрофесионални паралели с базиликата „Св. Петър” в Рим, със смехотворни „открития” на „гравюри” от XV век и с други прояви на параисторията, любителската археология и изобщо лъженауката".

"Нещо повече, тази мащабна реконструкция е неавтентична не само по отношение на физическата тъкан на паметника, но и по отношение на неговия архитектурен облик. Предприетите дейности за „реставрация” са базирани на една остаряла хипотетична реконструкция от края на 70-те години, изработена под натиска на мегаломанските амбиции на комунистическата държава, които пък днес са гарнирани с абсурдни и непрофесионални паралели с базиликата „Св. Петър” в Рим, със смехотворни „открития” на „гравюри” от XV век и с други прояви на параисторията, любителската археология и изобщо лъженауката", продължава се в писмото до Банов.

В писмото се пише, че пораженията върху Голямата базилика в Плиска "вероятно са необратими", на въпреки това има стотици паметници на културата, които мотат да бъдат спасени, чрез реставрация по "утвърдените научни принципи и методи".

Организацията призовава към признаване на грешката, която е допусната с Голямата базилика на Плиска и с "десетките други недодялани фалшификати, наречени „проекти за реставрация и социализация”.

Според ГИОКИН българските недвижими паметници на културата са заплашени от разрушаване стават все повече, а античните и средновековни такива изчезват "под тонове вулгарна съвременна зидария". Организацията апелира към промяна на тази порочна практика:

"Вие имате възможност да продължите или да промените тази политика на Министерството на културата. Вторият път със сигурност ще бъде по-труден, но това е единственият възможен избор, чрез който може да бъде постигнато опазването на паметниците, развитието на възпитателната и естетическата им функция и създаването на устойчив туристически продукт. Ако изберете втория път ще имате и подкрепата на гражданските организации, които се борят за опазването на археологическото и архитектурното наследство на страната ни" завършва писмото на ГИОКИН.

Вижте целия текст на отвореното писмо до Боил Банов:

ДО МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОИЛ БАНОВ


ОТВОРЕНО ПИСМО
От Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН)

Уважаеми господин Министър,

Вашите първи действия като министър на културата породиха много надежди за промяна в отношението към културно-историческото наследство на България. По-специално позицията, която заехте за преустановяване на отнемането на статута на паметници на културата след злощастното разрушаване на Двойната къща в София, изглежда като индикация за промяна в досегашната политика на Министерството в посока на осъзнаване на стойността на автентичните свидетелства за миналото ни и на нуждата от тяхното съхранение и за следващите поколения.

В този контекст и по повод скорошното Ви посещение на т.нар. „реставрация” на Голямата базилика в старата българска столица Плиска си позволяваме да изразим надежда, че промяна в политиката на Министерството ще настъпи и по отношение на паметниците на културата от Античността и Средните векове.

Както несъмнено сте имали възможност да се убедите и на място, т.нар. „реставрация” в Плиска се изразява в напълно ново строителство върху основите на оригиналния паметник, което напълно обезличава и маргинализира автентичните елементи на обекта. Нещо повече, тази мащабна реконструкция е неавтентична не само по отношение на физическата тъкан на паметника, но и по отношение на неговия архитектурен облик. Предприетите дейности за „реставрация” са базирани на една остаряла хипотетична реконструкция от края на 70-те години, изработена под натиска на мегаломанските амбиции на комунистическата държава, които пък днес са гарнирани с абсурдни и непрофесионални паралели с базиликата „Св. Петър” в Рим, със смехотворни „открития” на „гравюри” от XV век и с други прояви на параисторията, любителската археология и изобщо лъженауката.

Но докато пораженията върху Голямата базилика в Плиска вероятно вече са необратими, в България има десетки и стотици паментици от Античността и Средновековието, които все още могат да бъдат спасени, консервирани и реставрирани съобразно с утвърдените научни принципи и методи, след което те биха могли да служат както на историческото самосъзнание на днешното и на следващите поколения, така и за създаването на един успешен туристически продукт. За да стане това обаче е необходимо да се признае грешката, допусната с Голямата базилика в Плиска и с десетките други недодялани фалшификати, наречени „проекти за реставрация и социализация”, а практиката на подобни несъстоятелни от археологическа и архитектурна гледна точка инициативи да бъде незабавно прекратена.

Позволяваме си да изразим и надеждата, че по въпросите на опазването на културно-историческото наследство Вашият екип ще се обърне към широк кръг специалисти в тази област. Колкото и очевидно да изглежда това, досегашната практика не беше такава, а Министерството и изобщо правителството се оставиха да бъдат заблуждавани в продължение на години.

Уважаеми господин Министър,

Наследството, което получавате в областта на недвижимите паметници на културата, е тежко. Заплашените от разрушаване обекти стават все повече – като например „Къщата с ягодите”, Захарната фабрика и др. в София, както и Тютюневите складове в Пловдив. Същевременно античните и средновековните паметници изчезват под тонове вулгарна съвременна зидария. Тези две явления, разрушаването и т.нар. „реставрация”, са свързани и произтичат от едно и също разбиране за тези паметници само като източници на бързи (реални или предполагаеми) икономически ползи, без да се взима предвид нито стойността им за поколенията и нацията, нито възможността за превръщането им в устойчив и качествен източник на приходи.

Вие имате възможност да продължите или да промените тази политика на Министерството на културата. Вторият път със сигурност ще бъде по-труден, но това е единственият възможен избор, чрез който може да бъде постигнато опазването на паметниците, развитието на възпитателната и естетическата им функция и създаването на устойчив туристически продукт. Ако изберете втория път ще имате и подкрепата на гражданските организации, които се борят за опазването на археологическото и архитектурното наследство на страната ни.

София, 6 юни 2017 г.

С уважение:
За ГИОКИН: (Владо Руменов)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

3

рамбо

12.06 2017 в 21:27

Според тия най-добре да си стоят и буренясват автентични разхвърлени камъни. И това ако е опазване на културното наследство..

26179

1

ELPIDA

12.06 2017 в 18:42

ГИОКИН,бунаци,само камънаци ли ще гледаме,бе?
Я се разходете по света да видите с какъв цвят и визия са реставрирани паметници от преди новата ера?!