Гълъб Донев откри Пролетния панаир на книгата

OFFNews 29 май 2023 в 14:15 1054 0

Откриване на Пролетния панаир на книгата

Снимка АБК

Откриване на Пролетния панаир на книгата

Днес откриването на Пролетния панаир на книгата беше бляскаво, с много активно политическо присъствие. На него бяха и се изказаха премиерът Гълъб Донев, министърът на образованието проф. Сашо Пенов и министърът на културата маестро Найден Тодоров.

"Да си четящ или грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме и знание, което все повече ще се цени", беше категоричен служебният премиер Гълъб Донев по време на събитието. "Убеден съм, че идва времето, в което хората, които пишат грамотно на български език и владеят до съвършенство могъщата сила на нашето слово ще бъдат ценени, търсени и предпочитани", допълни той.

„Книгата не е просто прозорец към света. Казват, че книгите не могат да променят света. Книгите обаче могат да променят хората, а хората могат да променят света“. Това каза министърът на културата Найден Тодоров по време на откриването на 16-ия Пролетен панаир на книгата и шестото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи в пространството пред НДК.

„Ще си позволя малък цитат от „Времеубежище“: „Когато времето е точно, мястото е различно. Когато мястото е точно, времето е различно“. Книгите обаче ни дават възможността да бъдем в точното време на точното място. Времето е настоящето, мястото е тук и сега, в България. Това е мястото и времето, в което ние можем да променим нашето бъдеще и можем да променим бъдещето за нашите деца. Тази промяна започва с четене“, каза още Тодоров.

Според министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов, събития като това популяризират книгата, а чрез книгата се популяризира душата на автора. „Всяка книга крие в себе си вижданията на автора за света. Предавайки своите виждания, ние образоваме и възпитаваме бъдещето поколение. Не мога да си представя в съвременното обществото, където сме предизвикани от съвременните технологии, от ChatGPT, какво би се случило, ако изчезне книгата. Това означава да забравим за печатната машина. Това означава да забравим за авторите, които искат тяхното слово да бъде читаемо. Да бъде читаемо на хартия, да се усеща чрез мириса на буквите върху хартията. Книгата е важна не само за образованието. Книгата е важна за възпитанието“, каза той.

Цялата програма на панаира можете да видите ТУК.

„Всеки от нас носи по една свещ, по една свещ на просветата, грамотността, културата. И всички днес сме се събрали, за да може тази свещ да се превърне във факел. За да може тази свещ да се превърне в програма, с която ние да насърчаваме четенето, да развиваме литературата и да се борим за грамотността, защото това е нашето бъдеще. Това е бъдещето на децата ни“, коментира по време на откриването Десислава Алексиева. Тя е председател на управителния съвет на асоциация „Българска книга“, която е организатор на събитието. „Когато ние се намираме в постоянна политическа, обществена, морална криза, книгите са убежището. Те са убежище за нас, за да можем ние да израснем възвисени от тях“, допълни тя.

По думите на Алексиева книжното изложение пред НДК тази година поставя няколко рекорда – над 14 000 заглавия ще бъдат представени от 144 издателства. В програмата на Пролетния панаир на книгата и на фестивала за деца и младежи са предвидени над 80 събития с автори от България и чужбина.

„Нашето послание, че книгите са наистина най-добрият посланик на една култура и една държава, се изпълни наистина със смисъл ден преди 24 май, когато Георги Господинов получи най-престижната, бих казала, след Нобела, международна литературна награда – наградата „Букър“. Защото това има значение“, каза още Десислава Алексиева.

„Приготвили сме чудесна програма, в която децата да могат да се срещнат с литературата отново и да открият нови светове. Не само нови светове в книгите, но и как те могат да им бъдат полезни в ежедневието и в начина, по който осмислят света“ коментира директорът на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи Искра Дженабетска. По думите й, програмата на форума е подходяща за деца и младежи на възраст от три до 18 години.

Издаването на книги и четенето са две важни дейности за съхраняването на българската култура, каза Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столичната община. „Партньори в това е всеки един от вас, който ще посети панаира на книгата, всеки родител, всеки учител, всеки библиотекар. Защото всяка купена книга е в подкрепа и на тези важни за обществото ни дейности“, допълни тя.

Сред присъстващите на събитието бяха още заместник-министрите на културата Марина Василева и доц. Пламен Славов, Антония Пенчева от Съюза на преводачите в България, директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова, председателят на фондация „Детски книги“ Валентина Стоева, председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и др. Изпълнения на сцената на фестивала представиха децата от вокално-театралната формация „Врабчета“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)