Фотоизложба 'Андрей Даниел – последните 7 години' отбелязва годишнината от смъртта на големия художник

OFFNews 07 януари 2021 в 11:47 1879 0

Фотоизложбата „Андрей Даниел – последните 7 години“ на Стефан Джамбазов се открива днес галерия „Академия“ на Националната художествена академия. Организаторите споделят, че има нещо символично в това, че събитието идва в навечерието, когато се навършва една година от кончината на големия художник и преподавател – на 24 януари. И то на място, което може да се каже, че бе дом на Андрей Даниел през годините – в срещите и контактите с колегите си и студентите в НХА.

Галерия „Академия“ е поредната спирка на тази пътуваща изложба, след показването на част от нея на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол и цялостно - във фоайетата на културния дом „Борис Христов“ в Пловдив, по време на „Пловдив джаз фест - 2020”. Но тук, освен, че е знаково място за проф. Андрей Даниел, е и първо показване на изложбата в София, реализирана по проект на фондация „Въпреки“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Програма „Публики“.

„Тази изложба е опит за кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години на големия художник, преподавател и мъдрец проф. Андрей Даниел /1952 – 2020/. Имахме щастието да се виждаме по – често по различни поводи в тези последни негови години освен заради приятелството, но и във връзка с нашия сайт и фондация „Въпреки””, споделят организаторите на изложбата. „Разговорите и срещите ни бяха свързани с подготовката и откриванията на негови изложби, както и на учениците му, на които изключително държеше. Обикновено говорим за първите седем години в живота на един човек.

Но тук снимките показват някои моменти от последните седем – също важни и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше много положителни емоции – признания, работа в Академията в София и филиала в Бургас, но и тежко боледуване. Но той не се предаде на болестта и работеше, и преподаваше до края… И беше щастлив. Защото твърдеше и вярваше, че хората на изкуството трябва да синтезират смисъл. „И ако не се научим да измисляме смисъл, да синтезираме за себе си и за околните, за много големи групи хора смисъл, то това съществуване ще бъде по-скоро някакъв вид вегетация”, каза в разговор с нас за сайта ни „въпреки.com” Андрей Даниел. Предлагаме и вие да се докоснете емоционално до тези последни години на Андрей, за когото обаче не можем и не искаме да мислим в минало време…”, споделят още от екипа на фондация „Въпреки”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови