Фонд 'Култура' с нов състав, няма нито един музикант

Венци Мицов 01 април 2022 в 12:03 4620 0

Управителният съвет на Национален фонд Култура вече има шестима нови членове, назначени със заповед на Министъра на културата.

Това стана ясно след провелото се вчера заседание на УС на НФК. Новите в управителния съвет на фонда са: Светла Симидчиева – представител на Министерство на финансите, археологът Михаил Ваклинов, директорът на НГПИ „Тревненска школа” - Орфей Миндов, експертът „Фестивали и международни културни проекти” Десислава Георгиева и Деница Езекиева, театровед, докторант в БАН, член на Гилдията на театроведите и драматурзите към САБ. Теодора Дачева отново е представител на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

До назначението на новите членове на Управителния съвет се стигна, след като през февруари министърът на културата Атанас Атанасов поиска оставките на целия управителен съвет поради факта, че доверието към него се е изчерпало и заради "съмнения за безпринципно разпределение на средства".

Скандалът, който на практика катурна УС на НФК, започва обаче малко по-рано. В края на януари в медиите започна да се говори, че в протоколите от заседанията на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“ от ноември има „скандални случаи, които тепърва ще имат своята развръзка в съда“.

Какво всъщност е НФК? Според Закона за закрила и развитие на културата Националният фонд "Култура" е юридическо лице на бюджетна издръжка към министъра на културата. Фондът подпомага развитието на културата, като набира, управлява и разходва средства, предназначени за провеждане на националната политика в областта на културата. Органи на фонда са управителният съвет и изпълнителният директор.

Средствата по НФК се набират от различни пера - от глоби по закона за авторско право, през дарения и държавна субсидия та до лихви по самата сметка на фонда. Всичко това е описано в правилника на НФК, като точките за финансиране са 15.

В началото на февруари, след като се появиха твърдения, че новият състав на УС на НФК (припомняме, че мандатът на УС на НФК е 2 години и че новият УС бе избран и назначен по времето на служебния министър Велислав Минеков) е разпределял средства безпринципно (според Министерство на културата), става ясно, че стенограмите на заседанията на НФК са изтекли в публичното пространство.

Как се е случило това, не е сигурно, защото, пак според правилника на НФК, член 15, алинея 1 "Протоколите и приложенията към тях се съхраняват от изпълнителния директор на НФК. На заседанието се осъществява видеозаснемане за нуждите на протоколирането на заседанието, като записът е за служебно ползване. Копие от протокола от заседанието се представя на министъра на културата в тридневен срок от неговото подписване".

От стенограмите на заседанията обаче очевидно става ясно, че има изключително много проблеми, които касаят решенията за финансиране на културни проекти. Според самото Министерство на културата (в отговор на наши въпроси към тях), към датата 15.02.2022 година има 8 дела, заведени срещу МК от отхвърлени бенефициенти, както и едно прекратено. Има и дела, които НФК води за възстановяване на суми на некоректни бенефициенти.

Малко след това, на 14 февруари, УС се събира на свое редовно онлайн заседание. В заседанието се включва и министър Атанасов, който иска колективната оставка на целия УС и на неговия изпълнителен директор Мирена Станева.

"Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете на УС на НФК е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във фонда - не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си. Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за фонда към всички, ангажирани в сферата на културата", заявява Атанасов.

Оставки подават изпълнителният директор и още шестима членове на УС - д-р Нели Стоева, проф. Христо Йоцов, Боян Ангелов, Георги Керезов и Теодора Дачева. На следващия ден оставка подава и Ирина Гъркова.

В НФК обаче остават Велико Маринчевски - д-р в Националната художествена академия, Силвия Чолева - писател, Цанко Василев - културен мениджър, и Елена Николова - представител на Министерство на културата. Те отказват да подадат оставки.

Няколко дни след това Министерство на културата решава да пусне стенограмите от последните заседания на УС на стената си. Отново с цел "прозрачност". Само имената на членовете на УС са премахнати, като вместо това те са озаглавени "член едно", "член две" и така нататък.

От стенограмите става ясно, че в действителност проблеми има. И те са свързани и с конфликт на интереси, и с недоверие към оценителите. А един от членовете на УС на НФК - Цанко Василев - си признава, че той е член номер 8 от стенограмите. Това става по време на дебат със заместник министърът на културата Юрий Вълковски в БНТ.

Така се стигна до момента, в който МК трябваше да намери начин как да продължи работата на УС на НФК.

Вчера новите членове са били назначени и УС на НФК ще продължи своята работа. Но изпълнителният директор продължава да е в оставка и все още не е избран нов.

Това очевидно тепърва предстои да се случи.

Предстоят и сериозни финансови постъпления в НФК. Те ще дойдат по плана за развитие и според различни източници от управляващите ще са между 70 и 80 милиона.

Вчера МК пусна и индикативната си програма за 2022 година, която е разработена в две части, като едната й част е свързана с очакваните извънредни средства в размер на 30 млн. лв. за възстановяване от последствията от епидемията от COVID-19, а другата част включва регулярните програми на Фонда.

Очевидно УС на НФК ще функционира така, с новоназначените членове и с тези, които са отказали да подадат оставка. Междувременно се подготвят и нови правила за НФК, които вероятно ще решат проблемите с недобрите правила за работа на УС на НФК, с твърде усложнените правилници за писане на проекти, на прозрачността. На сайта на МК има публикуван линк към "Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-5 от 27 юни 2007 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за предоставяне на средства от Национален фонд „Култура", но към настоящия момент (01.04.2022 година, 11,34 часа) линкът е неактивен.

Няма как обаче да не се види с просто око, че в новия състав на УС на НФК например няма представител на направление "музика". Което не е никак добре, защото музикалните проекти са сложна материя, която не е в компетенциите на представителите на другите изкуства.

Учудване буди и фактът, че  индикативната програма раздел "Творческа Европа" разполага със скромния бюджет от 200 000 лева (през 2021 тя беше в размер на 500 000 лева).

Добрата новина е, че все пак в НФК вече има доста прилични финансови постъпления и от вчера, вероятно и работещ нов Управителен съвет, който не е съвсем нов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!