Колективната оставка на УС на НФК е поискана заради 'съмнения за безпринципно разпределение на средства'

Венци Мицов 15 февруари 2022 в 12:35 5282 0

Безпрецедентното вчерашно искане на министъра на културата Атанасов за колективна оставка в Национален фонд Култура  днес получи своето обяснение от Министерство на културата.

Вчера стана ясно, че по време на видеоконферентна среща, инициирана от министъра на културата Атанас Атанасов с членове на УС на фонда, министърът е отправи апел за колективна оставка на Управителния съвет, аргументирайки се с "натрупани негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани".

Днес получихме отговор на зададените към МК въпроси, изпратени от техния пресцентър.

Реалната причина за поисканата от министър Атанасов колективна оставка на УС на НФК са "съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения". От отговора на МК става още ясно, че министър Атанасов изрично е подчертал, че напълно осъзнава, че тези съмнения не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет, но въпреки това оставката е единственият път за възстановяване на доверието към Фонда и за процесите, които се случват в него.

На въпроса дали има заведени дела срещу НФК, от Министерство на културата поясняват, че през 2021 г. в програмите на НФК са подали проектни предложения над 4500 кандидати - организации и артисти. Към момента има заведени 8 дела (от 2020 и 2021 г.) от отхвърлени бенефициенти, както и едно прекратено. Има и дела, които НФК води за възстановяване на суми на некоректни бенефициенти.

"Анализът за работата на Фонда е свързан с много повече аспекти от само една гледна точка или изразено публично недоволство от взето решение. Като при всяко кандидатстване на конкурсен принцип, винаги има засегнати и недоволни, и разбира се, всеки има право да изисква аргументи за взетото решение, както и да обжалва.

Целта на всички предизвикани промени е да бъдат публично проследими механизмите за избор на нов УС, нов изпълнителен директор, както и изчистване на всички несъвършенства по процедурите за оценка на даден проект" - това отговарят от пресцентъра на МК на въпроса дали исканата колективна оставка е свързана с медийните твърдения на директор на фондация, че „в протоколите от заседанията на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“ от ноември има скандални случаи, които тепърва ще имат своята развръзка в съда".

МК допълва, че смяната на състава на НФК няма да повлияе на програмите и финансирането.

Ирина Гъркова, член на УС на НФК, към министър Атанасов: ''Възразявам името ми да бъде замесвано в манипулативни Ваши изявления''

Междуивременно, още един член на Управителния съвет на Национален фонд Култура - Ирина Гъркова - подаде оставка днес.

Тя изпрати писмо до министъра на културата Атанас Атанасов, адресирано и до всички останали членове на Управителния съвет на НФК.

"Предвид демонстрираното от Вас ниво на компетентност и способност за отграничаване на фактите от желанията, на действителната от въобразената отговорност и особено поради обстоятелството, че не бих желала да съучаствам в заседанията на НФК под Ваше ръководство и в последиците от тях за българската култура, Ви уведомявам, че не само се оттеглям от УС на фонда, но и категорично възразявам името ми да бъде замесвано в манипулативни Ваши изявления", пише Гъркова.

"Ако разполагате с каквито и да е данни за лично мое укоримо поведение или решение в качеството на член на УС, приканвам Ви да ги представите. Искрено се надявам същото да поискат и моите колеги от УС.

В допълнение, използвам повода да Ви обърна внимание, че на Вашите притеснения, съмнения или предположения относно разпределяните в отминали периоди средства от НФК, най-адекватно и законно е да потърсите отговор чрез проверки на АДФИ и Сметната палата. Проверка на работата на настоящия УС едва ли би отнела много време - той действа от 18.11.2021 г. и има две проведени заседания, свързани с разглеждане на проекти. И вероятно е първият съвет, който поиска и получи достъп до описанието на кандидатстващите за подкрепа проекти, за да не взима решения само на базата на предварителната и чужда експертна преценка.

Това, че не намерихте време да се запознаете с предложенията на представители на настоящия УС за по-стриктни правила за отчетност, за повече публичност и откритост на НФК към българските творци и обществото и т.н., предпочитам да оправдая с Вашата заетост, вместо с незаинтересованост.

Мога да си обясня от какво е мотивиран Вашият апел за доброволна оставка и обяснението, което засега спестявам, не съвпада с Вашето: „Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“ е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда – не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си”

А Вие, уважаеми г-н Министър, бихте ли обяснили как например си представяте недоброволната оставка в случая! Разбирате, че очаквам от Вас извинение за твърденията и внушенията Ви. В случай, че не разбирате, юристи биха могли да Ви подпомогнат.

В заключение, не допускайте грешката да предполагате, че незнанието може да служи като оправдание в държавното управление", завършва писмото.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов