Поне един французин е имало сред убийците в Париж

OFFNews 14 ноември 2015 в 16:32 6846 0

Убийства в Париж

Снимка АФП

Огромна по обем и продължителна работа предстои на следствените екипи и експертите след кървавия ужас в Париж.

Сириец и французин е имало в групата терористи, извършили масовите убийства в Париж в нощта срещу събота. Това съобщи френското радио „Европа 1“, позовавайки се предимно на източници от следствието.

До останките на единият от терористите, самовзривили се до националния стадион полицаите са открили сирийски паспорт. Продължават обаче проверки: дали документът е истински, и дали съответства на самоличността на мъжа, който го е носил.

Сигурна е обаче идентификацията на французина – също атентатор камикадзе, чийто разпокъсан труп е открит в зала „Батаклан“. Той вече е бил картотекиран от разузнавателните служби, но засега не се споменава по какви подозрения и поводи.

В съобщението на „Европа 1“ става дума за „ressortissant francais”, т.е. „произхождащ от Франция“. От този израз не може да се разбере дали мъжът е французин от много поколения, или е роден във Франция потомък на семейство от Северна Африка, например.

По хуманни и правни причини на френската полиция отдавна е забранено да споменава в публични изявления и документи данни за етническа принадлежност и расови признаци. (Най-многото, което й е позволено – например при издирване на заподозрян – е да уточни, че той, да речем е „от средиземноморски тип“.)

Не се съобщава нищо за имената и предполагаемата възраст на двамата.

Единствен установен досега факт в следствието е че в нощта срещу събота са загинали седем предполагаеми терористи, участвали в шест почти едновременни нападения. 25 минути е продължило кървавото сноване на убийците из нощен Париж.

Известна несигурност остава обаче относно общия брой терористи. В концертната зала „Батаклан“ са били убити трима престъпници, но се предполага, че е имало и четвърти.

Не всички тела на терористи са открити. Освен това на специалистите предстоят дни работа, докато успеят да извлекат достоверна информация от разпокъсаните останки на атентаторите самоубийци.

Според информация на Европа 1 в групата е имало и жена. А в съобщението на (или от името на) „Ислямска държава“, с което се поема отговорността за атаките става дума за осем мъже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови