Бийтълс, Ленард Коен, Ролинг Стоунс и Тони Палмър ви очакват на София Филм Фест

OFFNews 12 февруари 2017 в 19:14 5789 0

Музикалната програма на 21-ия София Филм Фест изкушава и задължава с класика - Бийтълс, Ленард Коен, Ролинг Стоунс и Тони Палмър ви очакват на фестивала.

Големият британски режисьор Тони Палмър лично ще представи в София два свои филмови шедьовъра в специалната рубрика „Музикална кутия”. Филмографията на Палмър наброява над 100 заглавия – от ранните му творби за Бийтълс, Крийм, Джими Хендрикс, Ленард Коен и Франк Запа до известните му портрети на Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас. Тони Палмър е един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми. Той е носител на повече от четиридесет международни награди, сред които 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и „Еми”. Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия. През 2010 г. Тони Палмър беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство.

„Вземете някои от най-известните соло изпълнители от 1970-те години – Елтън Джон, Тина Търнър, Бий Джийс, Питър Гейбриъл, Брайън Фери, Род Стюарт, Дейвид Есекс, Лио Сейер, Хелън Реди и Франки Вали. Предложете им да изпеят кавър-версии на някои от най-популярните песни на „Бийтълс”. Прибавете документални кадри от Втората световна война, разказвайки историята на този епичен сблъсък. И ще се получи „Бийтълс и Втората световна война”. Звучи невероятно, нали?”

В далечната 1976 година 20th Century Fox канят Сюзън Уинслоу да режисира музикалния документален филм „All This and World War II”, в който, освен кавъри на Бийтълс, са използвани и кадри от филми на компанията, създавани през 40-те години на ХХ век, както и документален материал, свързан с Втората световна война. При все че филмът е представен извън конкурсната програма в Кан, той претърпява тотален провал – и в очите на критиката, и според малобройните му зрители; разпространителската компания го изтегля от кината след втората седмица на екран и самото му съществуване е поставено под въпрос, тъй като голяма част от копията са унищожени. След като става толкова трудно откриваем (но не само по тази причина), „All This and World War II” придобива култов статус.

Ето какво споделя самият Тони Палмър: „Въпреки факта, че оригиналният филм от 1976 година беше (почти) унищожен, благодарение на безразличието и глупостта на първоначалния му дистрибутор, аз инстинктивно бях усетил, че основната идея, визуалният материал и – разбира се – музиката са прекалено добри, за да изчезнат завинаги!” И ето как една осъвременена версия на идеята, наречена „Бийтълс и Втората световна война II“ („The Beatles and World War II”, 2016), ще бъде представена пред публиката в София лично от човека, влюбен в музиката на „великолепната четворка”, който приема реализирането на този проект за своя мисия. В този филм Тони Палмър представя „някои от оригиналните записи на кевър-версии на Бийтълс с добавени много нови, непоказвани до момента кадри, както и напълно различна музика”. Той посочва, че филмът съдържа откъси от информационни бюлетини с участието на Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил, Невил Чембърлейн, Джо Кенеди и Адолф Хитлер и поставя акцент върху съвременни събития и теми като войната в Сирия и бежанската криза. Палмър остава верен на стила си – и на вечния стремеж към провокация!

„Ленард Коен: Bird on a Wire” е филм-ода и реверанс към спомена за уникалния поет, писател и музикант, който приключи земния си път в края на 2016 година. Филмът представя важни детайли от европейското турне на великия бард през 1972 г. – заснети, съхранени и пресъздадени от Тони Палмър, въпреки неговия прочутия спор с продуцентите на филма. Филмът въвежда публиката зад сцената, където Ленард Коен просто не забелязва камерата. Тони Палмър получава не само безпрецедентен достъп навсякъде, но и свобода да интерпретира заснетото, както намери за добре... Кинотворбата представя 17 от най-великите парчета на Коен, изпълнени по времето, когато бардът е във върхова форма, и разкрива трудностите и бъркотията, които съпътстват всяко турне. И въпреки несъвършенствата на тогавашната аудио- и звукозаписна технология, според Палмър се е запазило най-важното – духа на времето...

„Ролинг Стоунс: Оле, Оле, Оле – Пътуване през Латинска Америка” („The Rolling Stones: Ole, Ole, Ole – A Trip Across Latin America”) на Пол Дъгдейл е документален филм, проследяващ турнето на групата в десет града на Латинска Америка през 2016 година. Творбата съчетава изключителни изпълнения на живо с интимния поглед към света на Ролинг Стоунс, като не пропуска да акцентира върху историческия концерт в Хавана, където се оказва, че легендарните ветерани са първата рок група, появила се пред публика, която наброява милион и двеста хиляди души! Филмът е разказ за революционната сила на рокендрола, проследява турнето на бандата, местната култура и уникалната връзка на хората от Латинска Америка и Ролинг Стоунс. Феновете ще видят Мик Джагър, Кийт Ричардс, Чарли Уотс и Рони Ууд и техните хипнотизиращи изпълнения на хитовете, превърнали се в безспорни класики „(I Can’t Get No) Satisfaction”, „It’s Only Rock ‘n Roll”, „Wild Horses”, „Honky Tonk Women”, „Sympathy For The Devil”, „Paint It Black”, „Miss You”...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови