Асоциация Българска книга кани партии и коалиции на среща заради ДДС върху книгите

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2021 в 10:02 1525 0

Асоциация "Българска книга" покани на онлайн среща представителите на ГЕРБ, БСП, ВМРО, коалиция "Изправи се! Мутри вън!", ДПС, "Има такъв народ" и коалиция "Демократична България", на която отново ще повдигне въпроса за ДДС върху книгите.

Организацията на книгоиздателите, книготърговците и литературните агенти им изпрати отворено писмо, с чийто текст може да се запознаете тук.

АБК има над 130 членове, които издават и разпространяват над 90% от книгите в страната.

"Срещата е провокирана от важността Асоциация „Българска книга” да се информира за вижданията на политическите партии по ключови въпроси за развитието на книжния сектор като сектор с основополагащо значение за икономическото и общественото развитие в дългосрочен план - се казва в нейно съобщение. - Акцент в предстоящите срещи с политическите партии е обсъждането на възможността за превръщане на намалената ставка на ДДС върху книгите от временна в постоянна мярка. Първата стъпка беше направена и 44-ото Народно събрание през 2020 г. подкрепи намалената ставка на ДДС върху книгите, което е изключително ценна подкрепа в периода на криза, но тази мярка е важна отвъд кризата, защото тя може да разгърне пълния си положителен ефект в дългосрочен план."

През месец май т.г. АБК инициира и петицията „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация” за превръщането на намалената ставка в постоянна мярка, както е в държавите членки на Европейския съюз. Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето. Управителният съвет на АБК ще представи и други ключови законодателни идеи и предложения, целящи по-добра защита на авторските права и изобщо силното развитие на книгата като културен продукт, както и подкрепата за въвеждането на Библиотечния стандарт, който ще осигури достъп до книги и четене на уязвими групи в условията на криза.

Ръководството на Асоциация „Българска книга” предвижда и онлайн дискусия с всички водещи политически партии по належащи законодателни въпроси на книгите и културата на 1 юли 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови