Аполония 2020: Андрей Даниел - последните седем години

OFFNews 26 август 2020 в 10:33 2460 0

От 2 до 6 септември, в Градска художествена галерия Созопол, ще бъде представена фотоизложба на Стефан Джамбазов "Андрей Даниел - последните седем години".

Тази изложба е опит за кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години на големия художник, преподавател и мъдрец проф. Андрей Даниел (1952-2020). Имахме щастието да се виждаме по–често по различни поводи в тези последни негови години освен заради приятелството, но и във връзка с нашия сайт и Фондация „Въпреки”. Разговорите и срещите ни бяха свързани с подготовката и откриванията на негови изложби, както и на учениците му, на които изключително държеше.

Обикновено говорим за първите седем години в живота на един човек. Но тук снимките показват някои моменти от последните седем – също важни и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше много положителни емоции – признания, работа в Академията в София и филиала в Бургас, но и тежко боледуване. Но той не се предаде на болестта и работеше, и преподаваше до края… И беше щастлив. Защото твърдеше и вярваше, че хората на изкуството трябва да синтезират смисъл. „И ако не се научим да измисляме смисъл, да синтезираме за себе си и за околните, за много големи групи хора смисъл, то това съществуване ще бъде по-скоро някакъв вид вегетация”, споделя пред "Въпреки" Андрей Даниел.

А аз имах удоволствието и шанса през тези години да снимам някои събития от живота на художника. Предлагам и вие да се докоснете до тях и дано усетите през изображението неговата емоция и мисъл…

Стефан Джамбазов

Проектът на Фондация "Въпреки" е подкрепен от НФ "Култура". Партньор е Фондация "Аполония". Фотоизложбата е част от "Празници на изкуствата "Аполония" 2020.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови