20 артисти се изправиха срещу предразсъдъците в обща изложба

Арт акцията е част от мащабна кампания за преодоляване на стереотипите към различни уязвими групи в България

OFFNews 20 ноември 2023 в 10:53 654 0

изложба

Снимка Михаил Новаков

Поп-ъп изложба "Традиционни ценности"

Поп-ъп изложбата "Традиционни ценности" за преодоляване на стереотипите в обществото, беше открита в столицата. Инициативата е част от мащабна кампания срещу предразсъдъците към различни уязвими групи, дело на Fine Acts – глобално креативно студио за социално въздействие.

Това, че нещо е “в разрез с традиционните ценности” често е аргумент да се ограничават хора и права, и да се насажда разделение и омраза. С тази изложба припомняме истинските традиционни ценности за едно общество – любов, приемане, подкрепа, казват от Fine Acts.

Илюстрациите са поставени на серия метални огради, инсталирани в галерията специално за събитието. “Оградата е метафора на нещо, което трябва да бъде преодоляно – зрителите трябва да навигират около нея, за да могат да видят произведенията, което реферира към преживяванията на хора и общности, които са изправени пред стереотипи и предразсъдъци”, казва Васил Владимиров, автор на изложбения дизайн.

В изложбата се включват 20 български и базирани в България илюстратори, с общо 34 творби. Артистите, които участват в инициативата, са Алекси Иванов, Анна Николова, Атанас Гиев, Вик Слейман, Виктория Николова, Гергана Гергова, Жана Миткова, Ива Токмакчиева, Иван Кашлаков, Изабела Маркова, Милена Миткова, Милена Филипова, Nada Ree, Нанда Ментешева, Никол Павлов, Николета Носовска, Rimma Kwitka, Стефана Петрова, Таня Божинова и Ясен Згуровски.

Стефана Петрова

Fine Acts работи с творците в контекста на експерименталния си формат SPRINTS, където визуални артисти – брифирани от експерти и подкрепени от ментори – имат едва няколко дни да създадат творбите си.

Всички илюстрации са публикувани под отворен лиценз, и са свободни за некомерсиална употреба от активисти и организации, в България и по света. Посетителите на изложбата също така са насърчени да си вземат безплатен плакат за вкъщи.

Изложбата се случва в рамките на Creative Activist Summit – единственото по рода си събитие в България, посветено на креативните комуникации и кампании и тяхното стратегическо използване от активисти и граждански организации.

Програмата на конференцията включва редица изтъкнати български и международни лектори от неправителствения, творческия и рекламния сектор, както и световноизвестни артисти, които ще споделят своя опит във воденето на креативни кампании и използването на изкуството като инструмент за социална промяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!