Вредни ли са пържените картофи?

Елица Калоянова Последна промяна на 01 юли 2017 в 10:00 69242 1

Консумираме картофи почти всеки ден. Те влизат в състава на различни кулинарни изкушения от сварени, печени, приготвени на пара или пържени. Консумираме ги нарязани, цели, под форма на пюре. Знаете ли, че в света има над 4000 различни сорта картофи? Те се разграничават според вкусови качества, хранителна стойност, начин на отглеждане, време на прибиране, цвят на месото, цвят на кожата и т.н. В България са разпространени около 70 сорта картофи, сред които нашенски и адаптирани от Франция, Холандия и Германия. И до ден днешен в Южна Америка има над 200 вида диворастящи картофи.

Картофите са с дълга история. Те произлизат от земите на днешните Перу, Боливия и Чили. Археологични проучвания доказват, че в хората от Андите са отглеждали картофи в продължение на 7000 години, тъй като на големите височини е било прекалено студено за царевицата.

Европейците откриват картофите по време на Испанското завоюване на империята на инките през 1521-1523 г. В Европа вкусните грудки достигат през 1570 г. , като първите сведения са от Севиля, Испания. Английската дума “potato” идва от испанската „batata”, която означава сладък картоф. Той е донесен още по-рано – самият Христофор Колумб го носи от района на Карибите. Всъщност сладкия картоф е съвсем различен вид и принадлежи към друго растително семейство. Единствената прилика е, че и при двете растения се консумират грудките. Първоначално европейците гледат с недоверие на изровените от пръстта картофи, но следва популяризиране на растението дори като лечебно. След поредица войни и конфликти става ясно, че докато зърнените култури могат да бъдат изгорени, ограбени и конфискувани от преминаващи армии, картофите са под земята и не стават плячка на гладуващи военни. За изваждането им е нужна само лопата. Именно по време на Тридесетгодишната война селяните от Германия започват усилено да засаждат и култивират тази култура. Според историци Мария Антоанета – последната кралица на Франция преди революцията, се е любувала на цветчетата на картофите и ги е вплитала в косите си. Съпругът й, крал Луи XVI е слагал от тях в бутониерата си. Това е опит да се популяризира тази сравнително нова земеделска култура и да се насърчат фермерите да я засаждат повече.

Днес картофите са четвъртата по големина хранителна култура в света след ориза, царевицата и пшеницата. Те съдържат както различни витамини, така и нишесте. С високото съдържание на въглехидрати и същевременно без никакви мазнини картофът е засищал глада на европейците в Средновековна Европа, когато рубенсовите форми са били символ на богатство и разкош. В съвременната дигитална ера, когато прекарваме много време пред огромни телевизори в лежерни седящи пози и движенията ни са ограничени въглехидратите от картофите помагат за закръглянето на телесните форми, въпреки че това не е идеал за красота в днешно време. За съжаление количеството на сготвените на пара и леко сварени картофи е намаляло за сметка на преработените под вид на пържени картофи и картофени чипсове, които бележат значително увеличение.

Според тази статия, когато са приготвени при високи температури картофите отделят странични продукти с опасни канцерогенни свойства. В допълнение с трансмазнини при пърженето или различни подобрители, стабилизатори, изкуствени аромати и пр., известни още като Е-та, картофения чипс оказва вредно влияние, особено върху подрастващия детски организъм. От друга страна след като Европа и Северна Америка започват да отглеждат картофите като селскостопанска култура и се опитват да увеличат добива им се стига до употреба на различни торове. Появяват се и устойчиви вредители. Първият изкуствен пестицид, който съдържа арсеник е за ликвидиране на Колорадския бръмбар, който атакува листата на картофите.

Вредни ли са пържените картофи?

Излязоха данните от мащабно изследване , проведено от изследователи от Англия, Италия, Испания и САЩ.

То включва 4440 участници на възраст от 45 до 79 години в продължение на 8 години. Проследена е употребата на картофи (както пържени, така и приготвени чрез варене и печене). Създаден е въпросник, при който храненето е разделено на 1 път/месечно, 2-3 пъти/ месечно, 1 път/ седмично, 2-3 пъти/седмично и повече от 3 пъти/седмично. Смъртността се установява след представяне на официални документи. По време на 8-годишния период са починали 236 участника. Става ясно, че смъртността е най-висока в групите, които консумират 2-3 пъти седмично и повече от 3 пъти седмично пържени картофи.

Според статия на Forbes без съмнение пържените картофи сами по себе си не могат да убият човек и има и други рискови фактори като затлъстяване и хронични заболявания. Изследователите смятат, че потреблението на пържени картофи, които съдържат солидно количество трансмазнини в комбинация със сол може да увеличи риска от хипертония, диабет, натрупване на абдоминални мазнини, както и увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Картофите съдържат токсични съединения – гликоалкалоиди. С остаряването на картофите и излагането им на светлина се увелича токсичността и това води от главоболие, диария, гърчове до кома и смърт. Въпреки че в последните 50 години не са докладвани случаи за смъртни случаи от отравяне, при позеленяване на картофите следва също да се изрязват, защото е започнало натрупване на вредни за здравето ни вещества. Отделно при пържене се отделя акриламид, който е канцерогенен. За да намалим количествата им можем да накиснем за 20-30 минути картофите в хладка вода, преди да ги сготвим. Ако забележим почерняване на сварени картофи или те станат кафяви при пържене следва да знаем, че там вече има токсични вещества. По-дългото време на топлинна обработка също увеличава вредните съединения, а картофената салата е един от най-здравословните начини да ги консумираме.
От една страна картофите са били предпочитана храна с висок гликемичен индекс в годините, когато затлъстяването е било рядко срещано. От друга страна съдържат много фибри и вода, както и ценни хранителни вещества.

Обширна статия на CNN описва както негативните ефекти за здравето, така и това, че картофите са здравословни зеленчуци, в които няма нито натрий, нито холестерол и мазнини.

Проучване на Университета в Харвард  проследява навиците на хранене и начин на живот на 120 000 мъже и жени в продължение на 20 години и стига до извода, че хората, които са увеличили употребата на пържени картофи, печени картофи и картофено пюре са увеличили теглото си плавно, но то е станало постоянно. А ограничаването на картофите за сметка на други зеленчуци подпомага отслабването.

И така – още ли ви изглеждат апетитни пържените картофки на известни и шумно рекламирани вериги? А чипсът? Ще го дадете ли на детето си?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7962

1

Мюнхен

01.07 2017 в 19:38

Белгийците са най-големите консуматори на пържени картофи в света,но са здрави и имат висока продължителност на живота,също и гърците.Белгийците ги пържат в смес от олио и гъша мас,не използват консерванти.Цяла Белгия ги яде и са много вкусни,особено като допълнение към отличната белгийска траписка бира.Чипсът е разпространен повече в САЩ,но той е друго нещо,няма нищо общо с пържените картофи.