Консумираме картофи почти всеки ден. Те влизат в състава на различни кулинарни изкушения от сварени, печени, приготвени на пара или пържени. Консумираме ги нарязани, цели, под форма на пюре. Знаете ли, че в света има над 4000 различни сорта картофи? Те се разграничават според вкусови качества, хранителна стойност, начин на отглеждане, време на прибиране, цвят на месото, цвят на кожата и т.н. В България са разпространени около 70 сорта картофи, сред които нашенски и адаптирани от Франция, Холандия и Германия. И до ден днешен в Южна Америка има над 200 вида диворастящи картофи.
Картофите са с дълга история. Те произлизат от земите на днешните Перу, Боливия и Чили. Археологични проучвания доказват, че в хората от Андите са отглеждали картофи в продължение на 7000 години, тъй като на големите височини е било прекалено студено за царевицата.
Европейците откриват картофите по време на Испанското завоюване на империята на инките през 1521-1523 г. В Европа вкусните грудки достигат през 1570 г. , като първите сведения са от Севиля, Испания. Английската дума “potato” идва от испанската „batata”, която означава сладък картоф. Той е донесен още по-рано – самият Христофор Колумб го носи от района на Карибите. Всъщност сладкия картоф е съвсем различен вид и принадлежи към друго растително семейство. Единствената прилика е, че и при двете растения се консумират грудките. Първоначално европейците гледат с недоверие на изровените от пръстта картофи, но следва популяризиране на растението дори като лечебно. След поредица войни и конфликти става ясно, че докато зърнените култури могат да бъдат изгорени, ограбени и конфискувани от преминаващи армии, картофите са под земята и не стават плячка на гладуващи военни. За изваждането им е нужна само лопата. Именно по време на Тридесетгодишната война селяните от Германия започват усилено да засаждат и култивират тази култура. Според историци Мария Антоанета – последната кралица на Франция преди революцията, се е любувала на цветчетата на картофите и ги е вплитала в косите си. Съпругът й, крал Луи XVI е слагал от тях в бутониерата си. Това е опит да се популяризира тази сравнително нова земеделска култура и да се насърчат фермерите да я засаждат повече.
Днес картофите са четвъртата по големина хранителна култура в света след ориза, царевицата и пшеницата. Те съдържат както различни витамини, така и нишесте. С високото съдържание на въглехидрати и същевременно без никакви мазнини картофът е засищал глада на европейците в Средновековна Европа, когато рубенсовите форми са били символ на богатство и разкош. В съвременната дигитална ера, когато прекарваме много време пред огромни телевизори в лежерни седящи пози и движенията ни са ограничени въглехидратите от картофите помагат за закръглянето на телесните форми, въпреки че това не е идеал за красота в днешно време. За съжаление количеството на сготвените на пара и леко сварени картофи е намаляло за сметка на преработените под вид на пържени картофи и картофени чипсове, които бележат значително увеличение.
Според тази статия, когато са приготвени при високи температури картофите отделят странични продукти с опасни канцерогенни свойства. В допълнение с трансмазнини при пърженето или различни подобрители, стабилизатори, изкуствени аромати и пр., известни още като Е-та, картофения чипс оказва вредно влияние, особено върху подрастващия детски организъм. От друга страна след като Европа и Северна Америка започват да отглеждат картофите като селскостопанска култура и се опитват да увеличат добива им се стига до употреба на различни торове. Появяват се и устойчиви вредители. Първият изкуствен пестицид, който съдържа арсеник е за ликвидиране на Колорадския бръмбар, който атакува листата на картофите.
Вредни ли са пържените картофи?
Излязоха данните от мащабно изследване , проведено от изследователи от Англия, Италия, Испания и САЩ.
То включва 4440 участници на възраст от 45 до 79 години в продължение на 8 години. Проследена е употребата на картофи (както пържени, така и приготвени чрез варене и печене). Създаден е въпросник, при който храненето е разделено на 1 път/месечно, 2-3 пъти/ месечно, 1 път/ седмично, 2-3 пъти/седмично и повече от 3 пъти/седмично. Смъртността се установява след представяне на официални документи. По време на 8-годишния период са починали 236 участника. Става ясно, че смъртността е най-висока в групите, които консумират 2-3 пъти седмично и повече от 3 пъти седмично пържени картофи.
Според статия на Forbes без съмнение пържените картофи сами по себе си не могат да убият човек и има и други рискови фактори като затлъстяване и хронични заболявания. Изследователите смятат, че потреблението на пържени картофи, които съдържат солидно количество трансмазнини в комбинация със сол може да увеличи риска от хипертония, диабет, натрупване на абдоминални мазнини, както и увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания.
Картофите съдържат токсични съединения – гликоалкалоиди. С остаряването на картофите и излагането им на светлина се увелича токсичността и това води от главоболие, диария, гърчове до кома и смърт. Въпреки че в последните 50 години не са докладвани случаи за смъртни случаи от отравяне, при позеленяване на картофите следва също да се изрязват, защото е започнало натрупване на вредни за здравето ни вещества. Отделно при пържене се отделя акриламид, който е канцерогенен. За да намалим количествата им можем да накиснем за 20-30 минути картофите в хладка вода, преди да ги сготвим. Ако забележим почерняване на сварени картофи или те станат кафяви при пържене следва да знаем, че там вече има токсични вещества. По-дългото време на топлинна обработка също увеличава вредните съединения, а картофената салата е един от най-здравословните начини да ги консумираме.
От една страна картофите са били предпочитана храна с висок гликемичен индекс в годините, когато затлъстяването е било рядко срещано. От друга страна съдържат много фибри и вода, както и ценни хранителни вещества.
Обширна статия на CNN описва както негативните ефекти за здравето, така и това, че картофите са здравословни зеленчуци, в които няма нито натрий, нито холестерол и мазнини.
Проучване на Университета в Харвард проследява навиците на хранене и начин на живот на 120 000 мъже и жени в продължение на 20 години и стига до извода, че хората, които са увеличили употребата на пържени картофи, печени картофи и картофено пюре са увеличили теглото си плавно, но то е станало постоянно. А ограничаването на картофите за сметка на други зеленчуци подпомага отслабването.
И така – още ли ви изглеждат апетитни пържените картофки на известни и шумно рекламирани вериги? А чипсът? Ще го дадете ли на детето си?
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
11962
1
01.07 2017 в 19:38
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
САЩ повдигнаха обвинение на индийски милиардер за подкупи на стойност 265 млн. долара