Романът ''Трио'' – психологическа и емоционална провокация от Уилям Бойд

Новата книга на британския автор разказва за киноиндустрията през 68 година

OFFNews 25 ноември 2022 в 07:28 1906 0

Трио

Снимка Издателство Кръг

Трио

Кога животът си струва да продължи и какво се случва, когато установиш, че не си заслужава? Този екзистенциален въпрос провокира героите на известния британски автор Уилям Бойд в един от най-новите му романи „Трио“, определян от критиката и като негов шедьовър. Книгата излиза на български на 21 ноември в превода на Майре Буюклиева и със стилната корица на Наталия Чайкина.

Годината е 1968-а. Политически и социални революции разтърсват света – кулминация на процеси, след които нищо никога няма да бъде същото, триото главни герои също. В английския град Брайтън се снима ексцентричната филмова продукция „Изключително полезната стълба към луната на Емили Брейсгърдъл“. Тя преплита съдбите на трима души: Елфрида Уинг – съпруга на режисьора и успешна писателка, изпаднала в творчески блокаж, която има сериозен проблем с алкохола; Талбът Кид – продуцент на лентата и прикрит гей, залутан в опит да открие себе си; и Ани Виклунд – известна американска актриса с ранима същност, пристрастена към разнообразни медикаменти.
Докато Талбът полага неимоверни усилия да подсигури снимачния процес, започва да подозира, че бизнес-партньорът му се опитва да го измами.

Междувременно продукцията е заложена на карта, когато главната актриса Ани изчезва безследно. Тя е преследвана от ФБР, заради връзката й с краен политически активист в миналото й.

Всеки от тримата се бори със своите демони в опит да оцелее в суровата реалност на живота. Но обстоятелствата продължават да ги предизвикват до крайност. Колко може да понесе всеки от тях преди да рухне?

В „Трио“ Уилям Бойд предлага безмилостна дисекция на вътрешния свят на героите си и успява да достигне брутален психологически реализъм. Разголва същността на човешкото до неподозирани граници и подтиква читателя да прави паралели със себе си.
Тези плътни образи, той извайва на фона на автентична британска атмосфера и динамичен сюжет, който обхваща и голям брой второстепенни герои със собствени ярки истории. Бойд разкрива и безскрупулния свят на киноиндустрията в една смутна за изкуството епоха.

Шотландецът Уилям Бойд (р. 1952) е един от най-добре приетите писатели в английската литература, добре познат и на българските читатели. Освен че е плодотворен автор, превеждан на над 30 езика, в биографията си той има заглавие от поредицата за Джеймс Бонд. Наследниците на Иън Флеминг лично му възлагат да напише 38-ия роман от серията за агент 007, публикуван през 2013 г. Носител множество литературни и академични награди, сред които са Командор на Ордена на Британската империя за цялостната си литературна дейност (2005) и доктор хонорис кауза от университетите в Сейнт Андрюс, Стърлинг, Глазгоу и Дънди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови