Премиера на "Обратното на слънчогледа" - избрани стихотворения на проф. Цочо Бояджиев

OFFNews 06 ноември 2017 в 21:46 3283 0

Проф. Цочо Бояджиев

На 7 ноември, вторник, от 19:00 ч. в Литературен клуб "Перото" - НДК ще бъде представена "Обратното на слънчогледа" - книга с избрани стихотворения на проф. Цочо Бояджиев.

"Обратното на слънчогледа" е новото заглавие в каталога на Издателство за поезия "ДА".

"През 1999 г. Цочо Бояджиев публикува свои стихове от 1970 – 1974 г., тези, както ги нарече тогава, отдавнашни работи.

През следващите години – 2000 (с „Пастир на думи“), 2002 (с „Прозорец на север“), 2005 (със „Сбогуване с предмети и други живи същества“), стана ясно, че през всичките тези години на историко-философски изследвания, на преподавателска отдаденост, на преводи, на чийто обем цели институти могат да завиждат и които без съмнение са плод на par excellence монашеско усърдие и строгост към себе си – подмолната работа на поезията никога не е преставала.

И днес е съвсем видимо, че Цочо Бояджиев би имал безапелационно присъствие в интелектуалния и книжовен масив на България дори и само като поет." - пише Боряна Кацарска по повод поезията на проф. Бояджиев.

Проф. Цочо Бояджиев е един от водещите български учени-хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика у нас. Преподава история на античната и средновековната философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена). Преводач е на Платон, Плотин, Тома от Аквино, Бонавентура, Майстер Екхарт и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови