Книга разкрива загадката на най-древната високоразвита цивилизация в Европа

Рени Петрова 28 ноември 2019 в 17:29 6194 0

Между VI и IV хилядолетие пр. Хр. на Балканите е съществувала висококултурна цивилизация. Тя е познавала писмеността още преди Месопотамия, разкрива д-р Харалд Харман в книгата си "Загадката на Дунавската цивилизация", чието издание на български бе представено днес в НДК. 

В книгата са посочени доказателства за съществуването на дунавската цивилизация, разказва се за търговските й пътища, селищата, изкуството и занаятите, както и митологията и писмеността й. Развитието на икономиката тогава се дължи на търговията по р. Дунав.

Науката за древните цивилизации трябва да бъде преразгледана, категоричен е д-р Харман. За да напише книгата си, културологът обикаля всички страни от Югоизточна Европа. 

Запознах се с доста библиография, символи и знаци по време на изготвянето на книгата. През символите и знаците беше моят подход. Запознах се с дисертацията на Шон Уин. Работих върху нея с месеци, след което се запознах с материали за други древни писметности, каза Харман.

Писмеността започва в Румъния. Там са намерени най-старите търговски продукти - със записи по тях, твърди културологът. 

От издателство "Захарий Стоянов" съобщиха, че са готови да помогнат с издаването на още негови книги. Директорът на издателството Иван Гранитски благодари на ПроКредит Банк, която спонсорира "Загадката на Дунавската цивилизация".

Банката ще спонсорира превода и на последната книга на Харман - "По следите на индоевропейците" (2016). 

Харалд Харман е германски езиковед и културолог, живеещ и работещ във Финландия. Автор на повече от 40 книги на различни езици.

Харман преподава и извършва изследователска работа в университети в Германия и Япония. От 2003 г. е вицепрезидент на Института по археомитология в Себастопол, Калифорния, и директор на неговия европейски клон - в Луумаки, Финландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови