Излезе ново издание на Винету 2 - индианецът от племето апачи и Поразяващата ръка пак громят лошите

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2018 в 11:07 6840 2

През 2016 г. по книжарниците се появи ново издание на една от най-обичаните класически приключенски истории: „Винету” от германеца Карл Май. Сагата за най-популярния индиански персонаж в литературата и неговия верен германски приятел Олд Шетърхенд продължава и във втората част от трилогията, като вече и „Винету 2” се радва на преиздание в луксозен формат с твърди корици, дело на художника Дамян Дамянов.

Кръвните братя Винету – индианец от племето апачи, и германецът Олд Шетърхенд, известен като Поразяващата ръка, продължават ожесточената си безкористна борба срещу несправедливостта в Дивия запад, изправяйки се пред куп нови опасности във „Винету 2”. За техните доблестни дела ще се говори дълго край огньовете между Мисисипи и Скалистите планини, а освен добре познатата Сребърна пушка на Винету и Мечкоубиеца на Олд Шетърхенд, по трънливия път за борбата срещу злото важна роля ще изиграе карабината „Хенри” на Поразяващата ръка.

Карл Май (1842–1912) е известен почитател на индианската тематика, която е широко застъпена в голяма част от неговите произведения. Автор на над 80 разкази, романи и стихове, Карл Май е любим писател на няколко поколения на Стария континент, особено в Германия и Източна Европа. Вдъхновение Май черпи от творбите на Фридрих Герстекер, Майн Рийд и други популярни имена в световната литература. Освен трилогията „Винету”, сред известните му произведения са „Олд Шетърхенд“, цикълът романи, свързани с Ориента, „Под сянката на падишаха“ с главни герои Кара Бен Немзи и Хаджи Халеф Омар, и др.

Интересен факт е, че Карл Май пише за живота на индианските племена в Северна Америка, без да е посещавал континента – той отива там за първи път едва през 1908 г. – цели 15 години след публикуването на трилогията „Винету” – и не стига по-далеч от Бъфало, щата Ню Йорк. Темата за християнските ценности и човешките добродетели е широко застъпена в творбите му, които и до днес вълнуват малки и големи по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2732

2

zuljin

23.11 2018 в 15:06

Ами сега... Премиерът ни ще трябва да се оттегли временно от поста си, за да може да я прочете...

7977

1

МБ

23.11 2018 в 14:53

Любими книжки от детско-юношеския период: Габриел Фери - Червената карабина; Емилио Салгари - Огнени гори; Зейн Грей - Легионът край границата; Карл Май - Заветът на Винету, Рио де ла Плата, През дивия Кюрдистан; Майн Рид - Ловци на скалпове и мн. други /за разлика от преди него посочените, преди 50 години той беше издаван у нас, докато останалите бяха издавани преди 09.09.1944год., печатани с Е-двойно и "Ъ" като пресеченоЖ/.