Издадоха книга за живота и управлението на княз Александър Батенберг

Личният пастор на княза разказва за една забравена епоха

OFFNews 07 декември 2018 в 09:21 3869 0

Александър Батенберг остава в историческата памет като първия владетел на Третата българска държава. На неговото управление са посветени множество изследвания, но нито едно не се фокусира върху личността на младия княз.

„Княз Александър Батенберг. Истината за царуването му", издавана от сдружение „Българска история", е една различна книга. Написана от Адолф Кох – дворцов пастор и близък приятел на монарха, тя е не просто ценен исторически извор за смутните следосвобожденски времена, но историята на един млад човек, нагърбил се с задачата да постави началото на модерна България.

Адолф Кох борави прецизно с информацията, използва конкретни факти, цитира документи и изгражда интересен паралел между личността на княза и младата българска нация, жадуваща да докаже пред света, че заслужава да бъде свободна.

Книгата е разказ за първия монарх на Третата българска държава, но и очерк за времената, в които българският народ е изправил глава и е положил основите на съвременното ни общество.

В изданието се обръща внимание на всички важни исторически личности от периода. Описани са конфликтите с Петко Каравелов, руските офицери и самия руски император. Князът е представен като обикновен човек – пълен с възможности, но и изпитващ съмнения дали ще може да докара докрай делото си. Човек, който е готов да се жертва за България.

Не се страхувам от войната, защото не се боя от смъртта. Готов съм да умра и с радост бих се освобо­дил от проклетото си положение в София, но само ако от моята смърт последва някоя полза за България. Нека след това споменът за мен не им дава мира, докато не обединят родината си.

„Княз Александър Батенберг. Истината за царуването му" може да бъда открита в търговската мрежа, на www.bulgarianhistory.shop или на щанда на сдружение „Българска история" на Коледния панаир на книгата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови