Да построиш остров или среща със силното ти аз

ДАЗД с интерактивно помагало, посветено на развитието на силните страни на децата

OFFNews 12 декември 2020 в 07:47 2211 0

Трудно е, нали? И училището е странно, и приятелите ти са се променили, и ти си по-различен. Гледаш се отстрани, гледаш се отвътре и тъкмо си решил, че си се намерил и разпознал – някой подхвърля някаква си дума и всичко започва отначало.

А те - думите падат като камъчета в езеро – уж нищо и никакви, а кръговете след тях се разширяват ли, разширяват. Някои хора хич не ги пестят тези камъни, така де – думи и хвърлят ли, хвърлят. А ти седиш сред множеството водни обръчи: „мързел“, „глупост“, „бунтарство“, „разсеяност“, „фантазьорство“ и си мислиш колко хубаво би било да можеш да се гмурнеш дълбоко под тях и да не ги виждаш никога повече.

Да, малко е разочароващо, че не можеш да се преобразяваш в голямо водно същество, но пък можеш да направиш друго и това е добрата новина.

Можеш да си построиш острови.

От всички тези нахално и безразсъдно нахвърлени камъни да изградиш твърдости, върху които смело да стъпваш, докато се наслаждаваш на езерото, наречено твой живот.

Не, изобщо не е трудно. Ето колко малко е нужно:

Някой те е обвинил, че много фантазираш и все се носиш в небесата? Чудесно! Вече имаш първия собствен остров и той се нарича Креативност.

Друг ти се е карал, защото непрекъснато питаш нещо? Страхотно! Вторият ти остров е Любопитството – без него нищо в този свят е нямало да бъде създадено и открито.

Нарекли са те „шумен“, „приказлив“ или „смешен“? Ехааа! Вече си имаш острови на Лидерството и Хумора.

И така, дума по дума, камък по камък, ще изградиш всички твои сигурни места, на които да стъпваш винаги и по всяко време. Те ще носят най-различни имена – честност, любов, справедливост, плам, смирение, доброта, благодарност.

Как да откриеш всички?

Приятелите ти от Държавната агенция за закрила на детето, начело с д-р Елеонора Лилова и заедно със специалистите от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски са създали точния инструмент, който ти трябва.

Той се казва „Разпознаване на силните страни“ и ще те научи как да използваш най-силното си аз, за да се справиш с всички предизвикателства.
Ще научиш много за себе си, ще видиш колко силен и смел си, ще откриеш онова, което ти харесва най-много и ще разбереш как да го развиеш.

Инструментът, в който е събрано всичко това, е наречен „Работна книга“. Тя е виртуална и можеш да си я отваряш по всяко време и на всяко устройство.

Сред силните ти страни със сигурност е и щедростта, така че спокойно я сподели с приятели. А на възрастните, които надничат любопитно, предложи „Методическо ръководство за силните страни“ (линк). Така де, сигурно и те имат нужда.

Хайде да строим острови!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!