БАН кани на премиера на книгата „За официалния език на Република Северна Македония"

OFFNews 06 май 2020 в 10:34 4711 1

Снимка БАН

Българската академия на науките (БАН) кани на представянето на книгата „За официалния език на Република Северна Македония". Тя ще се състои на 7 май, четвъртък, в 11 ч в Големия салон „Проф. Марин Дринов" в централната сграда на БАН (ул. "15 ноември" 1).

Книгата излиза по повод дискусията за характера и името на официалния език на Република Северна Македония, която се води в публичното и в медийното пространство в последните месеци.

За да има реална научна база за дискусия на всички нива, в Българската академия на науките беше създаден екип, в който бяха поканени най-добрите специалисти по български език и неговите регионални норми, както и по теми, които биха ползвали работата на езиковедите, съобщават от БАН. Институционално тези учени принадлежат на няколко института на Българската академия на науките и на три университета - Софийския университет „Св. Климент Охридски", Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий" и Югозападния университет „Неофит Рилски", Благоевград. Създаден беше научно обоснован текст по темата за официалния език на Република Северна Македония, написан на популярен език и предназначен за широк кръг читатели, който БАН публикува в илюстрирано издание.

За представянето на книгата ще бъдат осигурени условия за спазване на санитарните изисквания относно пандемията от корона-вируса. Необходимо е да бъдете с маски, уточняват организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

06.05 2020 в 10:56

От българския език по един или друг начин са произлязли всички езици, които днес политкоректно се наричат "славянски" плюс поне един който не влиза в тази категория (румънският).

Вместо да се напиняме да доказваме на македонците как нямат свой език (това може да е било вярно преди 50 години ама днес категорично не е) що не ги оставим да си зборуват односно идентитетот както си знаят?

На третата жолта ракия всичко това няма значение, стига да има кой да плати сметката и това е точката по която трябва да се работи. Че много сметки се натрупаха нещо.