Венци Стефанов пред Nostrabet: Бербатов от извънземните ли ще вземе пари за българския футбол?

OFFNews 25 януари 2024 в 11:08 1229 0

Венци Стефанов
Венци Стефанов

Собственикът на Славия, Венцеслав Стефанов, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той коментира една от нашумелите теми в последните седмици, свързана с очертаващото се рязко намаляване на спонсорските договори на бетинг компаниите за българските спортни клубове. Клубният бос на „белите“ изрази опасенията си, че може да се стигне до много тежки последици за родния спорт.

Стефанов също уточни, че към момента няма фаворит за Конгреса за президент на БФС, който ще се проведе през март. Той отново натърти, че не смята Димитър Бербатов за правилния човек, който да поеме юздите на Централата.

Здравейте, господин Стефанов! В последните дни споделихте опасенията си от надвисналата над българския спорт опасност – намаляването на финансирането от бетинг компаниите.

Това е много сериозна тема, защото ако не се намерят средства, които да заменят тези от бетинг компаниите, то на практика ще ликвидираме футбола у нас. Особено аматьорския такъв. За професионалните клубове как го виждате да се изгради работещ модел за самофинансиране? Че те всички са препълнени с чужденци. Тези, които са се препълнили с чужденци, да не им се дават допълнителни средства, но онези, които развиват българските деца и им дават поле за изява трябва да бъдат поощрени.

Берое развиваха юноши, но сега няма нито един българин в състава. При Ботев Пловдив, ЦСКА и Лудогорец е същото. Малко ли са? Да не отварям дума вече и за някои по-малки клубове...

Не е ли Берое един от клубовете, които всъщност са пример, че въпреки сериозното финансиране, с което разполагаше дълги години, така и не се изгради никаква структура на работа?

Вижте, Берое натрупа чужденци от две години, а преди това играеха доста български футболисти. Те бяха обезпечени, защото ТЕЦ-овете им даваха по 6 милиона. Нашият клуб не е взел и лев и 50! Има варианти за развитие – с помощта на бетинг компаниите, с пари от телевизионни права, с продажба на собствени кадри, с лични средства на фирмите.. Стараем се да развиваме наши млади играчи, да им даваме шанс да отидат в чужбина, а със средствата да изградим нови перспективни играчи.

Споменахте телевизионните права. Почти всички клубове се оплакват от много време насам, че те са изключително малко..

Абсолютно. Всеки нормален човек ще Ви го каже. В Гърция тимовете, които се качват в елита, получават по милион и половина евро. В Сърбия, Словакия, Словения, Хърватия, Румъния – държави от нашата черга, парите са 15-20 милиона за клубовете. При нас са някакви въшливи 6-7 милиона. За кого по-напред ще стигнат?

Кой е отговорен за това, че телевизионните компании отделят толкова малко средства и защо не се лобира повече в тази посока?

Отговорност не може да се търси от никого, защото не може да накараш телевизионера да дава вместо 5, 15 милиона. Трябва да го накараш да повярва, че продуктът, който произвеждаш, си заслужава по-голямата инвестиция. Явно не го ръководим добре този процес.

Ще Ви дам един пример. Българското първенство се гледа от 75% от абонатите на Диема. Знаете ли колко е таксата на месец за тези телевизии? Около 15-20 лева месечно. Абонатите са между 500 хиляди и един милион. Вземаш 15 милиона на месец, вземаш 200 милиона на година, а даваш 6 милиона. Къде е Ямбол, къде е Стамбул?

При това положение не са ли клубовете в своето право да искат повече?

Абсолютно са си в правото. Тука трябва и държавата да се намеси. Ако държавата дава 20 милиона на националната телевизия и тя да продава телевизионните права на другите оператори хем клубовете ще вземат повече пари, хем държавата ще е на печалба. Никой обаче не ме слуша.

Изглежда, че държавата от много години е абдикирала от спорта...

Има такова нещо, но не можем да накараме някого да направи нещо в тази посока. Ако някой намери начин да накара държавните структури да погледнат с добро око на спорта.. Сега уж млади хора са в управлението. Би трябвало да разберат, че спортът е здраве, дисциплина, наука – той е всичко за младите хора. Оставим ли ги без контрол на улицата, ще станат много неприятни неща.

Сгрешени ли са приоритетите на държавата към спорта?

Далеч съм от това да намирам кусури на управляващите, защото не е моя работа. Мога да кажа само мнението си. Ако зависи нещо от мен, така бих го направил с телевизионните права. Ще видите, че всички ще спечелят от това. Тук не става дума само за футболното първенство – говорим и за волейболното и баскетболното. Те също са много гледани. Трябва да се поемат някои бизнес ангажименти и ще могат да се изкарат далеч повече пари. За това обаче е нужно някой да удари по масата и да поеме инициатива. Защо ще се спират парите от бетинг компаниите, които печелят своите средства от спортните съревнования в изброените спортове. Ако тези спортове ги няма, от какво ще печелят? От първенството по кегелбол или петанка ли?

Не съм против законодателните промени, не искам да бъда погрешно разбран. В никакъв случай обаче властимащите не може да оставят спорта на произвола на съдбата. Той е всичкото на младите хора.

Ще Ви запитам и за изборите за президент на БФС. Разрояха се много нови кандидати в последно време. Виждате ли някой подходящ сред тях?

Нито един от кандидатиралите се до момента не е подходящ. Очаквам да се появи някой с по-добра визитка в следващите седмици.

Очаквате ли Димитър Бербатов да успее да спечели?

Вижте, много пъти съм си казвал мнението за това момче. Симпатично, добро момче, много добър футболист беше, но той не един или два пъти каза, че не може да е вицепрезидент, може да е само президент. Един такъв самовлюбен човек не мисли за младите, за спорта, а само за себе си. Говори някакви фантастични неща за намиране на спонсори по някакви линии. Откъде ще дойдат бе, мойто момче? От извънземните ли? Ако не си изореш сам нивата, никой няма да може да те спаси.

Аз съм си казал мнението предварително, няма какво да коментирам. Има нещо друго обаче. Тези хора трябва да разберат веднъж завинаги, че ако ти е самоцел да се докопаш до властта в БФС, след това може да стане страшно. Като не се справиш, разочарованието от грешките на Боби Михайлов ще се стоварят с двойна сила върху тях и няма да има никакво оправдание. Те казват, че ще оправят нещата. Как ще ги оправиш, ти Дейвид Копърфийлд да си не можеш да ги оправиш!

Сещам се за клипа на един Конгрес преди години, на който Тодор Живков казва – „Какво ще решаваш ти? Та ти нямаш пари, какво ще решаваш“! Как ще решат проблемите на всички безпарични спортове и клубове? Това да не е като електрическия автомобил, където му зареждаш батерията и той тръгва за определено време? Пълни глупости.

Аз знам 28 години как се издържа клуб. Само поп не съм бил в опитите си да издържам клуба. С кого ли не съм влизал в съюз. Чудиш се по какъв начин да поддържаш терени, стадион, да осигуряваш екипи, да ги караш децата на турнири, съдийски такси, охрана... Данък смет на година ни е 80 хиляди лева!

Къде е държавата и Министерството на спорта? Едно време имаше високо спортно майсторство, сега всичко абдикира. Ако и настоящите спонсори бъдат отнети, то не ми се мисли какво ще стане. Ще има 4-5 отбора, които горе-долу ще се състезават, някои кметове ще помагат оттук-оттам на отборите. Няма да има никаква конкуренция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!