Зеленогорски: Пазим горчив спомен от ГЕРБ

OFFNews 07 март 2017 в 09:29 2566 3

Пазим горчиви спомени от ГЕРБ. Мога надълго да говоря за нашите сблъсъци с ГЕРБ в парламента: и когато опитаха да налеят още пари в КТБ, за да бъдат парите източени отново, и за антикорупционния закон, за който накрая ги убедихме да гласуват, но те отложиха второто му четене, и при опитите им да национализират частните пенсионни фондове. 

Това каза пред БНТ Найден Зеленогорски, водач на листите на Реформаторите в Плевен и Варна и председател на предизборния щаб на Реформаторите. Не сме склонни на никакви компромиси. Политиките, които не кореспондират с програмата на РБ, ще бъдат отхвърляни от Реформаторите. И не си представяме РБ да си сътрудничи с групите на ДСП и БСП, след които в управлението винаги остава разруха, категоричен бе Зеленогорски.

На въпроса за голяма коалиция ГЕРБ – БСП, Зеленогорски каза, че усилието на РБ е да бъде с голямо представителство в Народното събрание и да предпази страната от коалиция леви-ГЕРБ. Единствено РБ е гарант за дясно-центристко управление с подкрепа на патриотичните сили, за да се продължат реформите, каза още той.

Зеленогорски бе категоричен, че „РБ – Глас народен” няма да влезе в обидното за избирателите наддаване за 700 лева пенсии и 1500 лева заплати. Само с устойчив растеж може да има повече пари в държавата и изглед да се инвестира в доходите на хората. Запазване на плоския данък, намаляване на ДДС от 20 % на 18 %, увеличаване на прага на регистрацията на фирмите по ДДС от 50 хиляди на 200 хиляди лева, са сред мерките в програмата на РБ, които той изброи. Това ще остави в джоба на хората и бизнеса около 1 милиард лева, които да се вложат в инвестиции, увеличаване на работните места и квалификацията на работещите. Намаляването на корупцията и бюрокрацията и упоритата битка с монополите са предпоставки за икономически ръст, категоричен бе Зеленогорски, като добави, че РБ има готов закона за фалита на физически лица, какъвто само България няма и трябва да се приеме.

РБ предвижда започването на бизнес да става с уведомителен, не с разрешителен режим, държавата и общините да не изискват документи от бизнеса и гражданите, които сами могат да си набавят или вече притежават, изброи още мерки от програмата на коалицията РБ – Глас народен Зеленогорски. Той посочи, че дори с 23 депутати, РБ са успели да внесат над 90 собствени законопроекта, от които близо 40 са влезли в сила.

Правителството да се занимава с честните избори, защото има над 20 % купен и корпоративен вот още по данни от президентските избори. Да прави това, вместо да се занимава с реваншизъм, ревизии и прокарване на съмнителни интереси, които изкарват хората отново на протести на улицата, каза той. Правителството не се справи с това да има машинно гласуване. Трябваше да положат повече усилия и воля и да поставят въпроса ясно пред обществото, бе категоричен той и ясно заяви, че РБ не би обжалвал изборите, поради отказа от въвеждане на машинен вот. Вече обаче се чува, че отделни партии са готови с жалбите, което прави невъзможно да се прогнозира колко сигурна ще е средата у нас след изборите, допълни той. 

Зеленогорски коментира още пред БНТ, че е дал задача на РБ за поне 6 % резултат на изборите. "Гласовете на бившите наши колеги, ще се разпределят между БСП и ГЕРБ, защото малките десни партии ще останат извън парламента, за разлика от РБ", напомни Зеленогорски и добави, че част от бившите им колеги са имали такова поведение на президентските избори, че накрая България се събуди с ляв президент. "Сега се повтаря същото – ще дадат гласовете си за БСП и ГЕРБ, защото вота за невлезлите се преразпределя", обясни той.

"Питам служебния премиер защо трети месец не се изплаща увеличението на заплатите на учителите", каза още Зеленогорски.

По думите му коалицията „Реформаторски блок - Глас народен” настоява за увеличение на сумата за образование от сегашните 3,6 % от БВП на 4,5 % от БВП при среден процент за Европа 5,6 %. От повече от 10 години парите в образованието не се повишават. Предвиждаме двоен ръст на парите и за култура, и за наука. Заедно с големите инвестиции в здраве – електронно здравеопазване, нови близо 400 линейки, ремонти на спешните отделения и центрове в страната – дават най-важната, според нас, инвестиция – тази в хората и тяхната сигурност, подчерта Зеленогорски.

На въпрос как коментира социологическите данни от последните дни, които дават на РБ 3,8 % от имащите право на глас, той обясни, че социолозите и медиите трябва да обясняват данните коректно. При 3,7 милиона реално гласуващи е очевидно, че подобна прогноза се равнява на подкрепа от над 5 % от реално пуснатите гласове, подчерта той.

ИЗБОРИ 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови