Възможни са изненади при малките партии за минаване на прага от 1%

Offnews 17 септември 2014 в 17:35 3054 0

Васил Тончев

При най-малките партии, които имат шансове за минаване на границата от 1% при предстоящите парламентарни избори, са възможни изненади.

Според социолога Васил Тончев има няколко малки партии в дясното и ляво политическо пространство, които е възможно да минат еднопроцентовата бариера. „При тези партии е възможно да има изненади да надхвърлят 1%. Около 20-25% са хората, които не се интересуват от политика, се колебаят за симпатиите си и предпочитанията си. Това е сериозно количество хора, които могат да се присъединят към някакви нови субекти, стига да им спечелят доверието“, обясни социологът и посочи, че шансовете имат „Република БГ“, „Нова алтернатива“, Коалиция „Десните“, Патриотичния фронт и ББЦ.

Партиите, които са най-силно подкрепени, са ясни. Те са известни на обществеността. Типично за тези избори, както и за миналите е, че хората избират между най-малкото зло, без особени надежди и симпатии на базата на това, че са доста обезверени и това обуславя картината, че се обръща внимание на по-малките формации, които сега възникват и се опитват да се наложат в публичното пространство. Защото е очевидно, че както десницата, така и левицата, трябва да се реформират“, каза Тончев.

Той уточнява още, че социологическите проучвания са най-неточни именно при тези партии. По думите му обаче, ако успеят да минат еднопроцентовата граница, тези партии имат по-голям шанс за бъдещо обединение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!