ВАС реши: Няма да има видеонаблюдение на изборите

OFFNews 02 април 2021 в 18:17 3735 1

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане искането на адвоката на "Демократична България" да спре действието на указанията на ЦИК, с които беше забранено видеонаблюдението на броенето на бюлетините. Така видеонаблюдение на парламентарните избори тази неделя няма да има.

Делото във ВАС се води от зам.-председателката на съда Мариника Чернева. С колегите си Диана Гърбатова и Владимир Първанов тя излезе с определение, в което посочват, че са сезирани с особено искане за спиране на изпълнението на специфичен административен акт. „В настоящия случай това са методически указания, с които се създават права или задължения за органи или организации, подчинени на органа, издал акта, с които се засягат права, свободи или законни интереси на граждани или юридически лица“, обяснява ВАС.

И допълва, че искането за спиране на изпълнението е мотивирано с датата на изборите – 4 април 2021 г. Това обстоятелство обаче не е ново по смисъла на чл. 166, ал. 2 от АПК, тъй като изборите са насрочени с указ на президента за тази дата още на 14 януари 2021 г., изтъква ВАС.

„Задължението на съда да се произнесе по претендираното спиране възниква след обосноваване на нови факти и обстоятелства, каквито в случая липсват, поради което искането е недопустимо. В конкретния случай съдът не разполага със законови правомощия да се произнесе с определение по същество релевираното основание за спиране изпълнението на процесния административен акт в обжалваната му част. Такава е константната практика на ВАС по подобни случаи“, посочват Чернева, Гърбатова и Първанов.

Те обясняват, че и да бяха спрели изпълнението на указанията, пак нямаше как да има видеонаблюдение на изборите: „Следва да вземе предвид и обстоятелството, че целения с искането правен резултат не може да бъде постигнат, тъй като е направено за първи път едва при провеждане на първото по настоящото дело заседание, изборите, както по-горе беше описано, са насрочени за 4 април 2021 г., а произнасяне на съда в какъвто и да е смисъл подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд, т.е. не може да влезе в законна сила до провеждане на изборната процедура“.

До делото пред ВАС се стигна след като в края на януари ЦИК прие указания, с които забрани видеозаснемането на процеса на броенето на бюлетините, както на членовете на комисиите, така и на застъпниците.

„Демократична България“ оспори указанията, които са общ административен акт. И на 15 март 2021 г. Административен съд София-град (АССГ) отмени частта от тях, която забранява снимането на броенето на бюлетините.

ЦИК обжалва в последния възможен момент – 31 март 2021 г. Върховният административен съд скоростно насрочи заседание за днес, на което обаче не беше даден ход на делото заради възражения за неспазен срок за призоваване от избирателната комисия и го отложи за 14 април.

От „Демократична България“ обаче настояха ВАС да спре изпълнението на указанията.

В решението си АССГ заяви, че Общия регламент за защита на данните (GDPR), на който се позовава ЦИК, за да издаде указания в този смисъл, не се прилага за избори за национален парламент, тъй като това е въпрос, който не попада в обхвата на правото на ЕС. Съдът отхвърли тезата на ЦИК, че правата на наблюдателите, застъпниците и представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети са лимитативно изброени в Изборния кодекс. И заяви, че те следва да се тълкуват в съответствие с основната им задача – да гарантират прозрачност на процеса и честни избори. „В частност, гарантираното им право да присъстват имплицитно съдържа в себе си правото да разпространяват информация за възприетите от тях обстоятелства и доколкото не е налице изрично основание за забрана – и да използват технически средства за запис на наблюденията им“.

„Не се отказваме от видеонаблюдението, функционалността е активна. Нашите застъпници ще се явят в секциите, те ще бъдат инструктирани как да проведат видеонаблюдение дори при тези порочни инструкции на ЦИК и при спазване на духа на закона - без да снимат лицата на членовете на секционните комисии“, обявиха в петък вечерта от „Демократична България“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови