ЦИК и КЗЛД бламираха делото за видеонаблюдение в секционните комисии

Все още има вероятност съдът да се произнесе днес, а не след изборите

OFFNews 02 април 2021 в 14:42 4493 0

Юристът Надежда Йорданова, която представлява “Демократична България” в процеса

Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни използваха всички процесуални хватки, за да бламират делото за видеонаблюдението на изборите и излъчването в реално време на броенето на бюлетините. Въпреки обществения интерес спорът да бъде решен от съда преди изборите в неделя, двете държавни институции осигуриха отлагането му.

Софийският административен съд разреши заснемането на обработването на гласовете, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни обжалваха решението пред Върховния административен съд. Върховните магистрати заседаваха по делото днес, но заради КЗЛД и ЦИК не дадоха ход по същество. Причината е, че двете комисии възразиха, че не са били призовани преди повече от 7 дни, както изисква законът. Това не би било пречка, ако бяха изразили съгласие делото да се гледа. Те обаче обявиха, че са неподготвени, защото не са се запознали с жалбите си (ЦИК с жалбата на КЗЛД и обратното) и съдът нямаше друг избор, освен да отложи процеса.

"Демократична България", която прати забраната на ЦИК за видеозаснемането в съда, поиска ВАС да допусне предварително изпълнение на решението на първата инстанция. Това искане бе подкрепено и от прокуратурата. Срокът за произнасяне е тридневен, но очакванията са яснота да има до края на деня, предава БНР. Според радиото ако бъде допуснато предварително изпълнение на решението на Софийския административен съд, видеонаблюдение в неделя ще може да има, въпреки че няма произнасяне по същество по жалбата на ЦИК и Комисията за защита на личните данни. 

“Те на практика извършиха атентат срещу демократичните права на гражданите да проведем избори при едни ясни изборни правила. За всички беше важно да има в сила влязло решение”, коментира юристът Надежда Йорданова, която представлява “Демократична България” в процеса. Тя изрази надежда съдът да се произнесе в рамките на деня и все пак решение до изборите да има. “Не приемам позицията на ЦИК и КЗлД, която беше изразена в съдебното заседание и която не допусна решаването на този спор по същество. Всички аргументи, които чухме от тях, бяха направени извън съдебната зала. Явно колегите бяха готови с тях. Защо поискаха отлагане? Явно целите са различни, а не постигане на справедливост, правосъдие, ясни и честни избори", каза Йорданова. 

В съдебната зала председателят на Комисията за защита на личните данни Венцисла Караджов реагира остро срещу становището на първоинстанционния съд, че специализираният закон и европейският регламент за защита на личните данни не се прилагат по време на изборите.  Караджов обаче отговори утвърдително на въпроса - щеше ли да е допустимо видеонаблюдение, ако то беше изрично уредено в Изборния кодекс. "След като има правила и тези правила, когато се приемат, законът за нормативните актове изисква да се съгласуват с органа, който извършва надзор, тоест комисия за лични данни. При положение, че има достатъчно гаранти за физическите лица, тоест спазени са всички изисквания на регламента и на българския закон за защита на личните данни", каза той.

ВАС в петък се произнесе по същество по друго изборно дело - за подменените изборни комисии в чужбина, в които бяха пратени партийни функционери вместо местните доброволци организали създаването на секции. Казусът бе отнесен в съда от Мая Манолова и Николай Хаджигенов от коалиция "Изправи се! Мутри вън!". Съдиите отхвърлят жалбата им и приемат, че решението на ЦИК да намали броя на членовете на секционните комисии е законно. Решението на ВАС е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови