Уволненият доц. Милен Михов към ВТУ : Ще се видим в съда!

Кандидат-президентът на ВРМО си обяснява отстраняването си с подаден от него сигнал за фиктивно обучение и ''печатане на свидетелства'' за учителска правоспособност

OFFNews Последна промяна на 08 октомври 2021 в 09:21 1982 0

Кандидатът за президент от ВМРО доц. Милен Михов разказа защо е бил уволнен от Великотърновския университет, отговори на обвиненията в публикация от ръководството му на сайта на висшето училище и заяви, че предстои съдебен процес, в който той ще докаже правотата си.

"Дълго време аз водя една лична война с ректора на университета, който наложи управление, базирано на страх, подчинение, заплахи и уволнения. Можех да си затворя очите пред това, което виждам, можех да си затворя ушите пред това, което казваха моите колеги - служителите в университета, но не го направих.

Преди три години аз изпратих сигнал до Главна прокуратура за нарушения, свързани с обучението на 171 италиански граждани за придобиване на учителска правоспособност във Великотърновския университет. Това беше нарушение, което прокуратурата разследва и скоро виновниците ще се срещнат пред съдебната зала.

...

Сигналът е за формално провеждане на обучение и на практика печатане на свидетелства за учителска правоспособност в България за италиански граждани, които никой не е виждал във Велико Търново", заяви доц. Михов пред Нова тв.

Той действал така, в качеството си на помощник-ректор, с ясното съзнание, че "ще има последици за мен", които ще се изразяват в уволнението му, щом се върне в университета след края на депутатския си мандат. Това и се случило на 1 септември, първия учебен ден. Била издадена заповед за отстраняването му от университета.

"Подал съм жалба в съда във Велико Търново. Въпросът ще се реши в съда и аз съм убеден, че ще докажа своята невинност", каза доц. Михов.

Той допълва, че е изпълнил гражданския си дълг. "Когато ви казват ваши колеги в университета, с които работите десетилетия, че не са виждали жив италианец, когато ви казват, че няма преподавател в университета, който да води упражнения и лекции, какво бихте направили?", попита той.

Вчера Великотърновският университет излезе със следната позиция, подписана от "Ръководството на университета". В нея се казва:

"С голяма изненада чухме, видяхме и прочетохме, че кандидатът за президент на партия ВМРО Милен Михов е представен като доцент от ВТУ. Истината е, че в момента НЕ работи във Великотърновския университет, тъй като е уволнен дисциплинарно за уронване на престижа на Университета". Това се казва в позиция на ръководството на Великотърновския университет, публикувана на официалния сайт. Вчера ВМРО обяви, че Михов ще е кандидатът им за президент заедно с журналистката Мария Цветкова.

От ВТУ подробно припомнят мотивите за уволнението на Михов. От тях става ясно, че Михов е агитирал за партията си, което противоречи на правилника, и е използвал контролирания от ВМРО Студентски съвет, за да се опита да провали Общото събрание на Университета, както и е саботирал работата на Академичния съвет.

Според позицията на ВТУ сред мотивите за уволнението му има такива, от които би следвало да се заинтересува и прокуратурата. Сред обвиненията срещу бившия вече доцент е "създаване на международен проблем с Италия и нейни граждани, които се обучават дистанционно в Центъра за квалификации във ВТУ". Михов е използвал квалификацията „Мафия“ публично в изказване на пресконференция по адрес на партньорите на Великотърновския университет – най-големият частен италиано-американски университет „Пегасо“, с което е създал международния скандал.

За използване на служебното положение и за възпрепятстване в Комисията по образование в НС решаването на всички въпроси, свързани с ВТУ."

Ето и останалите мотивите за уволнението на Михов според ръководството на ВТУ:

За използване на служебното положение и за възпрепятстване в Комисията по образование в НС решаването на всички въпроси, свързани с ВТУ.

За обидни изказвания в НС срещу ректора, ректорското ръководство и ВТУ, за опит да се опетни честта и достойнството на преподавателите в Университета.

Като помощник-ректор на ВТУ в периода 2007–2015 г. е отговорен за фактическия фалит на Университета (над 6 милиона дълг).

За обръчите от фирми, свързани с ВМРО, довели до огромни загуби на ВТУ и участвали във всички строително-ремонтни работи на територията на Университета.

За подстрекателство и организиране на поредица от запори на сметките на ВТУ (като правило преди големи национални празници и в края на годините) в опит да се създадат проблеми на ръководството на Университета и невъзможност да се изплащат работните заплати.

За опит за незаконна намеса, в качеството му на народен представител, при образуването и воденето на дела по негови сигнали срещу ректора на ВТУ.

За възпрепятстване на опитите на ръководството да реализира редица проекти в интерес на работата и за справянето с финансовата криза.

Заради проблемите, които той или свързани с него лица от партията ВМРО създаваха на всички фирми, които се опитаха да работят с ВТУ за излизане от кризата.

За организиране на поредица от поръчкови проверки, лично и чрез свързани с него лица, по линия на МОН и на Финансовото министерство, целящи да попречат на работата на ВТУ и да прикрият следите на лицата, които участваха във фалита на Университета."

По повод позицията днес доц. Михов заяви, че тя е анонимна и че "ръководство на университета" не означава нищо.

"Съгласно Закона за висше образование, има три органа за управление - Общото събрание на университета, Академичният съвет и ректорът. Първите два са колективни, индивидуален е ректорът. Така написан този текст не ми дава никакви правни основания да потърся отговорност нито от ректора, нито от решаването на колективен орган. Ето защо зад този текст се е скрил някой, който не иска да носи отговорност за това, което е написал", коментира той.

"Пред мен е заповедта за уволнение. В нея няма нищо подобно на това, което се изписва. В третото изречение на този текст е написана една лъжа - че между мотивите на моето отстраняване от законното ми право да работя и преподавам в университета, което съм извоювал с 33-годишен труд - са тези и тези неща. Няма нищо подобно в тази заповед.

...

Ето я точка 4: "Подал сигнал в Главна прокуратура на Република България и до Министерството на образованието на 25 април 2018 г."

Питам основание ли е един човек да бъде отстранен от работа, когато е изпълнил своя граждански дълг да сигнализира органите?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови