Трайков с 9 въпроса към Цецка Цачева

OFFNews 09 ноември 2016 в 19:03 7632 10

Кандидатът на Реформатоския блок за президент, Трайчо Трайков, публикува във Фейсбук отворено писмо с въпроси към Цецка Цачева.

В него той задава на кандидатката на ГЕРБ 9 въпроса по важни според него теми, на които е важно Цачева да отговори, за да може всеки един десен избирател да се ориентира дали да гласува, или не.

Представяме ви цялото отворено писмо на Трайков без редакторска намеса:

Като човек, спечелил вашето доверие със заявката за отговорност и честност в политиката, смятам за коректно към вас да не остана безучастен в момент, в който се решава изборът на държавен глава на България. Виждаме какво става по света и то не е чудесно. Повече от ясно е, че г-н Радев не може при никакви обстоятелства да получи подкрепа от мен. Очевидни са и очакванията от различни посоки да застана до г-жа Цецка Цачева, докато други ме заклеват да не го правя. Както вие, така и аз искам вместо по-малкото зло да получим нещо добро.

Ето защо смятам за важно да попитам кандидата за президент г-жа Цецка Цачева дали е готова да поеме ясни и конкретни ангажименти в ключови за десните избиратели области, така че всеки да реши как ще гласува или няма да гласува в неделя.

Г-жо Цачева, бихте ли подкрепили следните позиции:

1. Провеждане на Конституционна промяна, която да гарантира истинска съдебна реформа. Това включва реформа в Прокуратурата, ограничаване на мандата на главния прокурор, в това число възможност за неговото отстраняване от Народното събрание. Създаване на фигурата на независим заместник-главен прокурор с профил антикорупция. Бихте ли се възползвали от правото си на законодателна инициатива, дори и ако няма предварително осигурено конституционно мнозинство в НС, за да се чуе ясно мнението Ви и да се види кой къде стои?

2. Създаване на действащ съвет по съдебна реформа и върховенство на правото към Президента на републиката, в който поне половината членове да бъдат номинации на гражданското общество;

3. Ангажимент за налагане на вето към всяко решение на Народното събрание, което ерозира върховенството на правото, човешките права, устоите на демокрацията, евро-атлантическия курс на България или на закони, които са резултат от непрозрачна законодателна процедура (подобни на поправката „Mary Jane“) или нерегламентирано лобиране (напр. за цигарените гилзи, за някои видове ВЕИ и много други);

4. Въвеждане на прозрачна процедура за президентските назначения, особено в съдебната власт. Изработване на предварителни принципи и критерии за назначенията на Тримата големи в съдебната власт;

5. Разследване на обвиненията в политическа корупция срещу партийни лидери по случаи като КТБ, Белене, Южен поток, Булгартабак, Яневагейт;

6. Оправдано ли е неспазването на индивидуалните човешки права - например връщането в Турция на противниците на Ердоган без съдебна процедура?

7. Международното право и договори трябва да се спазват, а нарушителите да бъдат санкционирани. В тази връзка смятате ли все още, че санкциите на ЕС спрямо Русия трябва да бъдат свалени и при какви условия?

8. Бързо членство на България в Единния Банков Надзор и Еврозоната;

9. Има картели (напр. в горивата, рециклирането и др.), а КЗК не се справя с разбиването им.

По всяка от тези теми мнението на президента няма как да бъде неглижирано, а ако то се чуе България, би заприличала повече на страната, в която искам да живеят децата ми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12548

10

WhoKnows

10.11 2016 в 09:54

С такива ЛИЧНОСТИ България има бъдеще!

77927

9

El Commandante

09.11 2016 в 20:34

10. Моля докажете че не сте робот.




Айде бе Йончееееееееф, моля ти се беееееееееее!!

12530

8

синя сова

09.11 2016 в 20:22

Гербарски тролове,страхувам се за вас,че ще се обезводните от плюене.За хорате,които имат разум в главите си ,вашите простотии просто нямат никакъв смисъл.Като чета простотиите ви ,ще ме убедите да гласувам за Румен :)

12530

7

синя сова

09.11 2016 в 20:15

№ 4-не той не е успял да се реализира,а ние ,ошашавеният електорат не успяхме да го реализираме!Всичко зависеше от нас и сега нямаше да се чудим за кого да гласуваме...

12530

6

синя сова

09.11 2016 в 20:12

Както винаги,изпуснахме питомното,сега ще "опитомяваме" дивото :)

13056

2

Какавидков

09.11 2016 в 19:20

Koй беше тоя трайчу?