Цветанов: Призовавам честните в ГЕРБ да направят своя информиран избор, което ще се отрази и на Републиканци за България

OFFNews 25 юни 2021 в 16:47 3217 2

Снимка Републиканци за България

През 2013 година, когато от парламентарната трибуна бяха отправени преки обвинения към мен, след това съответните институции – и данъчни, и прокуратура, се заеха персонално. В рамките на близо две години се водеха дела, които бяха образувани по изявата в парламента на г-н Пеевски. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в интервю за предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1 и TV+ в отговор на въпрос как Пеевски е започнал да прониква в ГЕРБ.

Цветанов припомни, че при съставянето на втория кабинет „Борисов“ през 2014 г., е имало несъгласия между назначения вътрешен министър Веселин Вучков и Бойко Борисов. „Вучков беше принципен човек и напусна системата на МВР“, каза Цветанов и изтъкна, че поставената след това за вътрешен министър Румяна Бъчварова не е имала никаква представа от структурата на МВР. „И тогава стана прякото овладяване на Министерството на вътрешните работи, под прякото ръководство на Борисов, с влиянието на различни
кръгове отстрани“.

На въпрос защо е бил враг на Пеевски Цветанов каза: „Аз винаги съм защитавал принципна позиция и когато бях министър и вицепремиер не допуснах някой да има влияние върху МВР. Много са били депутатите, които са искали, под една или друга форма, да имат някакво влияние върху системата на МВР. Аз не го допуснах, но си създадох много врагове“.
Дали става дума за т.нар. „библиотекарски“ кръг Цветанов отговори: „Не съм имал такъв контакт, но само нека да погледнем какво беше развитието – Цветлин Йовчев беше председател на ДАНС, след това стана вътрешен министър – точно, когато беше най-големият възход на правителството „Орешарски“. След това премина към преподавателска дейност, но всички тези, които бяха негови подчинени в ДАНС получиха съответното развитие, под една или друга форма“.

Цветан Цветанов бе категоричен, че по-важното е, че когато са противодействали на подобно влияние в МВР, са имали много сериозна ефективност и признанието на  евроатлантическите партньори на България. „Подкрепяха ме всички професионалисти, с които работех, защото им дадох съответната оперативна самостоятелност и изградихме мост на доверие с Европол, увеличихме информационния поток с над 274% още в първите шест месеца на управлението тогава“.

„Времето, по което вътрешният министър проф. Веселин Вучков подаде оставка имахме много принципна позиция, че трябва да се освободи главният секретар Светльо Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Борисов обаче, след като поехме управлението през 2014 година, се отказа. Може би е имал някакви зависимости, за които никой нищо не знаеше. Веселин Вучков не можа да реализира неговите намерения за реформа в МВР и също така за кадровите промени, които трябваше да бъдат реализирани с подкрепата на министър-председателя. И когато е нереалистично да бъде направено, той видя, че няма как да остане в услуга на някакви нечисти интереси. Напусна, а Борисов предприе един ход, нестандартен, да сложи за вътрешен министър Румяна Бъчварова. И тогава вече стана навлизането в системата на МВР, като главен секретар, на Младен Маринов, след това той стана министър. И така всъщност се изгради една много силна структура на въздействие, което видяхме и по време на последните парламентарни избори. Тогава управлението въздействаше на изборния процес под всякаква форма, с целия този държавен инструментариум и сплашваха хората“.

Кадровите промени, които сега бяха направени от служебния кабинет в някои полицейски дирекции в страната са били задължителна и бърза мярка за гаранция за честност на изборите, изрази мнение Цветанов.

По отношение на санкциите „Магнитски“ Цветанов сподели, че е бил изненадан, тъй като подобно нещо не се случва на страните в ЕС. „Това е много тежък удар към управлението на Борисов, особено в третия мандат, защото знаем, че данните, с които се разполага и са анализирани, са от последните две години“. 

Той сподели, че доскоро са обявявани за предатели тези, които говорят за нередностите, случващи се в ГЕРБ. „Но днес, когато си говоря с хората, те вече осъзнават за какво става
въпрос. И аз съм убеден, че ще имаме една сериозна подкрепа точно от тези честни, съвестни симпатизанти и членове на ГЕРБ, които ще подкрепят Републиканци за България. В политиката трябва да имаш избор, а не трябва всички да се слагат под общ знаменател“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

2

Любомир Димитров

25.06 2021 в 18:55

Offnews, стига сте промотирали тоя рапон, като му давате трубуна да си говори наизустените клишета.
На вссички е ясно, че този с особената форма на главата е участник във всички безобразия на Боко.