Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

ЦИК все пак ще брои ръчно контролните разписки от машинното гласуване

Така се гарантира сигурността и прозрачността на изборния процес при отчитане на резултата от машинното гласуване, посочват от избирателната комисия

OFFNews 20 септември 2022 в 11:47 2812 0

Снимка Архив

Централната избирателна комисия окончателно реши, че за извънредните парламентарни избори на 2 октомври отново ще се броят ръчно контролните разписки от машинното гласуване във всички секции. 

Това става ясно от решение, публикувано на сайта на ЦИК на 15 септември. Броенето на разписките ще се извършва от секционните избирателни комисии, а контролът по преброяването - от районните.

Решението е отразено в методическите указания по прилагането на Изборния кодекс, където е записано, че така се "гарантира сигурността и прозрачността на изборния процес при отчитане на резултата от машинното гласуване".

В страната ще има общо 9400 машини за гласуване, което означава, че във всички тях ще трябва ръчно да се броят хартиените разписки до късно в изборния ден.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов неведнъж е казвал, че е враг на броенето на разписките от машините и че това е риск за прозрачността на вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови