''Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес''

Това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с двигателя, който има, категоричен е Цветозар Томов

OFFNews 31 октомври 2021 в 14:24 3428 1

Аз съм твърдо против решението за броене на разписките от машините за гласуване. Това е риск за изборния процес, каза пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК и говорител на комисията.

Той уточни, че не е присъствал на заседанието, когато е гласувано да бъде вписана тази процедура в методическите указания за машинното гласуване на изборите на 14 ноември. Томов заяви, че би призовал колегите си в ЦИК да отменят това решение.

В петък Централната избирателна комисия реши на изборите на 14 ноември всички контролни разписки от машините ще се броят. На вота през юли ЦИК реши, че ще се броят контролните разписки в близо 1400 секции в страната

По думите му броенето на разписките може да създаде много проблеми на секционните избирателни комисии в деня на изборите - обърквания, грешки: "Всички досегашни контролни проверки на разписките от машинното гласуване не са дали индикация за зловреден софтуер или грешки при машинното броене. Грешките, които са отчитани, са човешки".

Той подчерта, че тази процедура обезсмисля машинното гласуване.

Според него главното предимство на машинното гласуване е да имаме отчетен резултат без човешка намеса, която винаги е по-ненадеждна и в много случаи е манипулативна. "Получава се абсурд - хвърляме пари да въведем машинен вот, а се връщаме към технология на проверка на резултат с ръчно броене. Това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с двигателя, който има", категоричен е говорителят на ЦИК.

Томов обясни, че приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден. Машинният протокол е официалният документ - това е записано в Изборния кодекс, каза още той. 

"Досега грешка в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има грешки, те ще са при ръчното броене на разписките", заяви говорителят на ЦИК.

Според него основният аргумент за броене на контролните разписки може да бъде свързан единствено с евентуално опасение от внедряване на зловреден софтуер в машините и в резултат на това да е компрометирано отчитането на резултатите: "Проверката на една такава хипотеза обаче изобщо не изисква да се броят всички разписки от всички избирателни секции, което е огромно натоварване на комисиите. Достатъчно е да се направи една извадка за контролна проверка".

Към момента Централната избирателна комисия е обявила разкриване на 753 секции за гласуване зад граница за изборите на 14 ноември, 208 ще са секциите с по две машини в чужбина.

По думите му заради силната COVID вълна са необходими още мерки за начина на гласуване на хората, защото има много карантинирани и изолирани граждани и притеснението е дали ще има достатъчно мобилни урни.

Томов обяви, че няма да се изисква зелен сертификат от членовете на избирателните комисии, но ще бъдат осигурени безплатни тестове за всички. По-рано днес здравният министър Стойчо Кацаров също потвърди това

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!