Светльо Витков: Не е учтиво да поздравяваш глухи хора с музика

Николаос Цитиридис 16 октомври 2015 в 09:44 6465 17

Какво обещава предизборната платформа на "Глас народен" за изборите в София и какво всъщност може да изпълни?

Глас Народен не обещава. Обещанията не носят нищо друго, а после се превръщат в популизъм, който се върти по медиите преди избори. Хората, които гледат тъпоъгълния правоъгълник, наречен телевизор, не знаят, но работата на Глас Народен е по конкретни въпроси, каузи и проблеми. Внесли сме над 30 предложения за реална и възможна промяна в различни сфери – образование, съдебна система, култура, икономика, присъстваме на заседанията на комисиите към Народното събрание, виждаме реално какво се случва там и се грижим за това гражданите да са информирани.

Имаме създадени и няколко инициативи, между които "Кмете, дупка!”, “SOS, проблем!”. Като че ли едни от най-големите проблеми за хората се оказват дупките, задръстванията, градинките - е мама му стара, толкова ли е трудно да се оправят. Или са толкова алчни управниците наистина, че да запълнят няколко дупки и след първия дъжд пак да се отворят и да се усвоят средства. Хората дори не познават общинските си съветници. Общината е едно затворено място, като в парламента - рицарите на кръглата маса и това е.

В София се борим само за общинска листа, а в страната в 60 общини, като места в общинските съвети е напълно възможна мисия. Например, в София – ако гледаме последния ни изборен резултат ще имаме двама съветници, а ако успеем да го увеличим – трима или четирима, така че мантрата “не гласувайте за тях, защото те немя да влезнат” в случая е невалидна.
Ще работим в една основна насока – да създадем и подобрим комуникацията между гражданите и местната управа, защото тази комуникация е загубена и общинарите са глухи за „малките” и „частни” граждански проблеми. Нашите съветници няма да се скрият и да затворят телефоните си, а ще работят по всеки проблем, бил той и „малък”.

А програмата ни можете да прочетете на официалните ни страници в интернет.

Като гражданин на София кое е нещото, което Ви тормози най-много и искате да бъде променено на всяка цена?

Това, което ме дразни най-много, не мога да го променя и няма цена - това е апатията и безхаберието. Промяна на политическото статукво може да настъпи само с активност от страна на гражданите. Само това ще задължи управляващите да заработят в интерес на обществото. Няма информация за това по какви програми хората могат да кандидатстват, за да получат финансиране за детска площадка или междублоково пространство. Докато чакаме някой друг да ни оправи, ще получим това, което той реши. Гражданската пасивност е най големия проблем - ние сме пасивни.

Ние в Глас Народен направихме своя избор и продължаваме напред. Бавно, трудно и мъчително през политическото блато.

Как би изглеждал един работен ден на Светльо Витков като общински съветник?

Работният ми ден през последните четири години е от сутрин до вечер. Трудно е да се пробие този политически тиняк. Ние търсим вариант, който да е "сега и веднага", но това няма как да стане без революция. Така че, трябва да търсим мирните варианти – да се събудим и да започнем да търсим и настояваме за защита на правата и интересите си.

Кои са хората, които ще представляват "Глас народен" и гласът на хората и как сте ги избрали?

Имаме лица, които са обществено познати. Има интерес към тях, както от граждани, така и от медиите. Но в крайна сметка това не е толкова важно. Трябва да разбием онзи мит, че щом някой е показан по телевизията значи, че нещо може да свърши. Поне известните да са известни с нещо различно от известността им. Ето, например Ален Попович - умен, кадърен специалист в своята област - кандидат за общински съветник в София и кандидат за кмет на район “Красно село”. Кандидатът ни за кмет на Перник е София Георгиева, страхотна певица и човек, борила се активно за обществено значими каузи. Даваме им шанс.

Ако влязат в общинския съвет от вашата листа, няма ли да ги контролирате?

Няма как, няма инструменти. За това разчитаме на хора, които познаваме. В даден момент една партия достига своето ниво на развитие и не може да държим затворена системата. Ако е отворена - влиза вътре и мръсна, и чиста вода и после пускаме цедката. От друга страна хората трябва да са достатъчно умни и гъвкави, за да водят политика. Каквото и да ми обяснява някой, политиката у нас е бизнес на корпоративни интереси.

Преди една година се срещнахме отново с Вас преди изборите за Народно събрание и тогава заявихте, че ще се откажете от активната политика след 4, вече 3 години...

Има ли пасивна политика? Ще се откажа тогава, ако усилията ми в следващите 4 години нямат резултат или ако държавата ни се оправи и мога да живея като нормален гражданин. Не може само да си биеш главата в стената и да видиш, че там е останал само един отпечатък, а трябва да си я разбил до сега. Това е една тежка битка, но не е края на войната.

Догодина има президентски избори. Ще видим ли "Светльо-президент" отново?

Какво не му харесвате на Плевнелиев? С какво Радан е по-висок от него?

Няма критерии, по които да издигаме и избираме кандидатите. В това е трагедията.

Каква е позицията на Глас народен за електронното гласуване?

"За", естествено. Но това е процес, който няма как да стане изведнъж, а постепенно. Глас Народен е първата политическа формация, която заговори за електронното гласуване. Още през 2013 г. внесохме писмо до Министерския съвет с искане и аргументи за въвеждане на електронен вот. Предложение имаме и за въвеждане на референдуми по обществено значими въпроси. Ако можете да си спомните, на миналите парламентарни избори бяха ли отчетени гласовете от експерименталното машинно гласуване?! Защото аз не ги видях. На парламентарните избори през 2013 г., на които имаше експериментално машинно гласуване, резултатите отчетоха голяма разлика. В Пазарджик, например имахме около 0,7%, а машинното гласуване отчете 1.8%. Въвеждането на електронно гласуване ще даде възможност и на българите живеещи зад граница да упражнят правото си на глас. В момента тази възможност им се отнема, тъй като има малко секции, а откриването им е свързано не само с големи разходи, но и с бюрократични спънки. От 2009 г. до днес, провеждането на избори струва на данъкоплатците над 130 млн.лв.

Как се разви Глас Народен  от последните избори преди година?

Последователно и праволинейно. Смятам, че проблемът не е толкова в управляващите, колкото в управляваните, а преди смятах, че е обратното.

Ние си работим по нашите каузи, които са в интерес на гражданите, а другите да си правят каквото искат.

Дългосрочната визия за Глас Народен след 5 години?

Никой в България не може да каже какво планира в следващите 1-2 години. За последните две години у нас се проведоха два пъти извънредни парламентарни избори, падаха правителства, имаше и избори за европейски парламент......Тази неяснота и политическа нестабилност не дават основа за планиране в бъдеще. Икономическата нестабилност, безработицата, недодяланата пенсионна система, неясната здравна реформа – как може човек да знае какво го очаква в близките години. Трагедията е в това, че политиците у нас не говорят за развитие на държавата ни в следващите 20 години, говорят преди избори и дават обещания. Вижте какво се случва в Европа, в света. България е член на ЕС, на НАТО.....ние сме зависими от политиката и решенията на големите и икономически силни държави. Мисля, че до 1-2 години ще има големи катаклизми в световен мащаб заради динамиката на геополитиката.

Работата на Глас Народен все пак е последователно да защитаваме каузите, които гоним. С цената на успеха за всички нас. Не партиен успех, а граждански.

Нека позитивно и музикално Светльо Витков да поздрави конкурентите с песен за финал.

Не е учтиво да поздравяваш глухи хора с музика. Желая им това, което заслужават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!