След решението на ВАС: Гласуването с машини в неделя зависи от Йоловски, обяви ЦИК

OFFNews 31 октомври 2023 в 09:00 3558 8

Камелия Нейкова

Снимка БГНЕС/архив

Камелия Нейкова

Централната избирателна комисия очаква министърът на електронното управление Александър Йоловски да информира комисията какви действия ще предприеме по привеждане в съответствие със закона на процедурата, без наличието на която ЦИК не може да проведе машинно гласуване на втори тур. 

Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред БТА, като коментира решението на Върховния административен съд, което върна възможността да се гласува с машини на балотажа на местните избори в неделя.  

От решението на ВАС става ясно, че решението на ЦИК от 27 октомври за начина на гласуване на първи тур е законосъобразно, посочи Нейкова. Тя отбеляза, че Съдът приема, че на практика министърът на електронното управление не е провел законосъобразна процедура по удостоверяване на съответствието на софтуера за гласуване и на машините с изискванията на Изборния кодекс, тъй като той няма право да делегира своите правомощия на друго лице, в случая на зам.-министъра на електронното управление.

По думите на Нейкова министърът на електронното управление „трябва да изпълни своите задължения по Изборния кодекс, съобразно мотивите на съдебното решение“. За да има машинно гласуване на втори тур, трябва да бъде проведена законоустановената процедура по удостоверяване на съответствието и да се извърши от компетентния за това орган по предвидения в закона ред, съобразно мотивите на съда, посочи Нейкова.

Съдът приема, че компетентен орган може да бъде само министърът, но не и негов заместник, допълни тя. 

Министърът на електронното управление има законово право да оправомощава свой заместник да ръководи процеса по удостоверяване на машините, обявиха от МЕУ още на 28 октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

8

Mateevk

31.10 2023 в 10:33

Само не разбрах как ЦИК са разбрали кой ще подпише сертифицирането, след като са взели "правомерното решение" още преди да са получили същото това сертифициране. Тяхното основание беше, че такова не е получено в "разумен" срок, който се оказа, че може да е и на следващия ден, при положение, че ЦИК твърде късно е поискала сертифицирането, за да се спази указания 20-дневен срок.

И още - щом компетентен орган може да бъде само министърът, кой неграмотник тогава е записал МЕУ, защото МЕУ и никое министерство не е орган на изпълнителната власт, а такъв се води министърът. И влизаме в дискусията за какво и в кои случаи министър може да делегира права на зам.-министър и ако вобще не може, за какво тогава въобще са ни тия зам.-министри. За коалиционна украса на министерствата ли?

17439

7

мнение от IP

31.10 2023 в 10:33

Циркът продължава! Всички се изнизват като мокра връв. ЦИК премахна машинното гласуване заради "есето" на ДАНС, ВАС успя да измисли друго, защото това не става. Министърът трябвало да се подписва за удостоверяването, а не зам. министъра. Ама че досега се е подписвал зам. министър, че той си е общувал с ЦИК, това няма значение. И ЦИК се хваща като удавник за тази сламка и сега всичко зависело от министъра. ....А ние трябва да сме тъпи за да живеем по-лесно в тази "държава".

1005

6

ПР

31.10 2023 в 10:17

До "анализи"-напротив,стриктно си изпълняват задълженията.Тези,които са поели към партиите,назначили ги в ЦИК.БСП,ИТН,ГЕРБ,ДПС.Хартиената коалиция.Всячески искат да им помогнат и да провалят ПП-ДБ.Радевото ДАНС даде тон за тази песен.Тоталното безобразие.

3251

5

динозавър

31.10 2023 в 09:58

Затвор за Камелия Нейкова. Нарушаването на закони, още повече основни за функционирането на държавата, се наказва със затвор.

4638

4

Того

31.10 2023 в 09:57

Оставка! ЦИК трябва да подаде оставка в пълен състав.

710

3

Бълг

31.10 2023 в 09:53

Мастия от итн.

75

2

230 млрд баксов

31.10 2023 в 09:36

О С Т А В К А ! ! !

Докато не излезнем на масов протест пред ЦИК тези наглеци ще продължават гаврата.

9347

1

Анализи

31.10 2023 в 09:32

Тоя ЦИК е абсолютна смехория. Просто не искат да си изпълняват задълженията. И се изживяват като някаква наддържавна институция.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика