Само АБВ, Бареков и Реформаторите са обявили дарителите си

Нели Чолашка 13 май 2014 в 14:01 3708 8

Откриването на предизборната кампания на АБВ.

Само коалициите около АБВ и около "България без цензура" на Николай Бареков, както и Реформаторския блок са спазили разпоредбите в новия Изборен кодекс относно Единния регистър на партиите и са публикували там списък на дарителите и размера на даренията.

Съгласно чл. 171, ал. 3 и 4 от Кодекса партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите трябва да предоставят пред Сметната палата отчети за дарителите и даренията в 5-дневен срок, а до 7 дни да подават информация за постъпили след това дарения.

Проверка на OFFNews показа, че към момента само АБВ, коалицията на Бареков и Реформаторите са подали своите отчети. Нито една от другите партии, коалиции и инициативни комитети не е спазила тази разпоредба в Кодекса. 

"Защо никой от другите политически субекти не изпълнява законовите разпоредби и не спазва законоустановените срокове? Защо парламентарно представените партии – БСП, ГЕРБ, ДПС и АТАКА приеха Изборния кодекс, а не го изпълняват?

Това ли е национално отговорното поведение на тези партии – да приемат закони и да не ги изпълняват? В такъв случай какво ни гарантира, че партиите в парламента не нарушават и други закони и нормативни актове?" попита юристът Ангел Ризов, кандидат за член на ЕП от листата на АБВ.

От АБВ питат още коя политическа сила е готова да разкрие изцяло пред обществото информация за средствата, с които прави предизборната си кампания и коя политическа сила освен АБВ е готова и ще подпише Антикорупционния договор, предложен от Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency international).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!