Само 4 телевизии ще снимат в залата за пресконференции след изборите

OFFNews 16 октомври 2015 в 17:41 1929 0

Снимка БГНЕС / Архив

Единствено оператори на БНТ, bTV, Нова телевизия и TV7 имат право на достъп до Зала 3 на НДК, където партиите правят пресконференциите си след изборите.

Това означава, че от останалите телевизии в залата ще има единствено репортери. За това съобщиха от телевизия "България 24".

Пред тях Министерство на външните работи, които отговарят за Международния пресцентър в нощта на изборите, са обяснили, че причината е ограничените възможности за разполагане на техника и оборудване в залата, както и съображенията за безопасност.

Освен това от външното министерство са обяснили, че спазването на определени условия при събития със специален режим на достъп и нужда акредитация, както е в случая, е международна практика.

"Прилагането на световни практики у нас не може да противоречи на основни законни актове като Конституцията и Закона за радио и телевизия, както и на редица европейски и международни спогодби, по които България е страна. Вашето решение противоречи на гарантирането на едно от основните човешки права, а именно свободата на словото, както и гарантираните ни от закона права за достъп и съдействие от страна на държавата в зоната на събития от национално значение, каквото са предстоящите избори и националният референдум", отговарят от телевизията на обяснението.

От "България 24" питат още по какъв начин и кой ще ни гарантира, че четирите телевизии ще предоставят на всички останалите видеосигнал, който "няма да бъде манипулиран по какъвто и да е начин".

"Ще ни бъде ли гарантирано, че телевизионният сигнал ще ни бъде предоставен без корпоративна опаковка, каквато е световната практика при отразяване на подобни събития?", питат още те.

От Министерството на външните работи коментираха пред OFFNews, че допускането на единствено на тези телевизии е практика от години. 

"Другите телевизии взимат картина от БНТ. Допускаме единствено телевизии, които са с ефирно излъчване на национално ниво, те са подбрани по списък, предоставен от СЕМ", казаха от външното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови