Република БГ: Българитe в чужбина заслужават правото да бъдат избирани

ОFFNews Последна промяна на 24 септември 2014 в 11:48 2286 9

Георги Василев
Георги Василев

Българитe в чужбина заслужават правото да бъдат избирани, коментира председателят на партия "Република БГ" Георги Василев:

Българите извън пределите на родината ни вече наброяват повече от 1,5 млн. души. Всеки един от тях все още има силна връзка с България, изпитва чувство на дълг към нея и иска да й бъде от помощ. За огромно съжаление в нашето общество се създава грешната представа за тях единствено като донори на финансови средства.

Размерите на паричните преводи на работещите в чужбина българи наистина не са малки. В кризисни години те представляват значителен дял от брутния вътрешен продукт на страната. Това е едно от доказателствата, че тези хора не са забравили родината си. Нека не забравяме, че голяма част от емигрантите са навън, именно за да могат да получават достойни за труда си заплати и да се грижат за своите деца и възрастни родители. Но българите извън пределите на страната не са и не могат да бъдат само донори. Те са гласоподаватели и имат правото да участват пълноценно в определянето на бъдещето на България.

Нашите сънародници наистина имат право на изборен глас, но това право е формално, а участието им във вота е силно ограничено поради огромната съпротива на мафиотизирания политически елит, нямащ интерес от политическото участие на недостъпни за престъпните им схеми български граждани. Затова техният глас се размива, като се присъединява към други избирателни райони. Затова години наред идеята за електронно гласуване буксува и умишлено се затлачва именно от партиите на статуквото.

Към българите с двойно гражданство държавата демонстрира откровено дискриминационно отношение, отнемайки им правото да бъдат избирани, като по този начин ги приравнява до лицата под запрещение и осъдените престъпници.

В последните години се наслушахме на празнословие по темата за българите в чужбина. А писането на стратегии без реално желание да бъдат реализирани на практика, доведе до това, българските граждани живеещи извън пределите на България, да отказват да участват във взимането на важни за собствената им страна решения. Ако този отказ от участие е целта на партиите от статуквото, то те са я постигнали.

Затова разбиването на статуквото, отказващо на този огромен интелектуален потенциал правото на глас, е наша основна задача на предстоящите избори. Тази наша битка заедно с другите две, за електронното гласуване и за правото на българските граждани живеещи и работещи извън пределите на страната да бъдат избирани, са в основата на дългосрочната стратегия на „Република БГ“ за тези наши сънародници.

Категорично не приемам също така определенията, че българите в чужбина са „родоотстъпници“. „Изтичането“ на хора зад граница следваше вълните на отчаяние в България. Хиляди наши сънародници бяха принудени да напуснат родината поради невъзможността да се развиват тук, бягащи от унижението да се сблъскват с бедността и безработицата.

Сгрешеният 25-годишен преход даде още много горчиви плодове - липсата на ясни правила за малкия и средния бизнес, задушаването на инициативността, усещането, че човек не може да ръководи сам собствената си съдба, а зависи от прищявките на една самозабравила се политическа върхушка. Именно дефицитът на справедливост в общество, в което политическият елит предпочита да защитава интересите на мафията, а не на българските граждани, е една от причините много хора да потърсят щастието си извън България.

Самият аз живея от години в Швейцария. Често пътувам и се срещам със сънародници из цял свят. Знам, че независимо къде са по света, българите не престават да се вълнуват от своята родина. И в Чикаго, и в Берлин, Виена, Ванкувър, Мадрид, Атина, има хиляди българи, които преживяват успехите и неуспехите на българските спортисти, гордеят се с магическите български гласове. Тези хора учат децата си на български език, стараят се да поддържат българско училище.

Извън пределите на България живеят над 1,5 милиона българи. 30 000 от тях учат в престижни университети и колежи. Това е бъдещето на нацията и от нас зависи дали тези младежи ще бъдат мотивирани някога да се върнат в България.

Може ли да си позволи държавата с лека ръка да се отказва от този безценен човешки капитал, от любовта, знанието и умението на българите в чужбина? Как един доказал се в друга държава български специалист да реши да се върне в страна, която на практика го лишава от правото да избира и да бъде избиран само заради двойното гражданство?

След като станах председател на ПП „Република БГ“, много хора ме попитаха защо съм решил да се занимавам с политика. Това е моят отговор – за 25 години видяхме, че само с критика и възмущение нещата не се променят. Вярвам, че всеки носи своята част от отговорността за случващото се в България днес и трябва да има амбицията да го промени. Демократично право на всеки българин е да има възможността да участва и да влияе реално в управлението на своята обществена среда.

Съвременната история показва редица впечатляващи примери за ролята на националните диаспори – имаме примера на Ирландия, Тайван, Израел, Китай, Индия. Българската следосвобожденска история ни показва дори много имена на чужденци на българска служба, които са оставили ярък пример в развитието на държавността и културата ни – Константин Иречек, братята Прошек, Мърквичка.

Всички ние като граждани, страдаме от това, че 25 години българската политическа система произвежда политици, но не и държавници. На 5 октомври имаме шанс да започнем отново да градим мечтата си за силна и независима България!

Партия „Република БГ” ще работи активно за отпадане на дискриминационните ограничения в политическите права на българите с двойно гражданство и за незабавно въвеждане на електронно гласуване.
България не може да си позволи повече „изтичане на мозъци“. Крайно време е да започне завръщането им.
Призовавам ви на парламентарните избори да гласуваме с бюлетина № 25, за ПП „Република БГ“!

Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.09 2014 в 10:01

Няма нужда да откриваме ,,топлата вода'', нито ще променим мисленето на старите ,,играчи'' - трябват ни нови хора с добри намерения и работещи институции. Виждам тези комплексни качества в ,,Република БГ''. Успех на всички нас!

25.09 2014 в 12:25

Ами що не вземете нейде из чужбина - Испания, Уелс, Австралия, САЩ да спечелите едни избори, та да управлявате там, та пак да се явите на избори, та да видят всички колко добри програми имат.
Понеже местните правим така, не казваме аз съм велик и преуспял и по-умен от всички вас, щото ида от странство да ви опр`аям. Вече сме ги виждали и гласували и за такива, видяхме я тая формула. В шотландския референдум нямаха право на глас знаменити актьори,професори, архитекти и бизнесмени само защото напоследък не са живели в страната, въпреки че страстно се вълнуваха от политиката и не бяха хвърлили паспорта, отидоха и наблюдаваха демокрацията отблизо,но не гласуваха. И никой актьор или бизнесмен не се възмути и не каза ние идем от Америка и Австралия и там ни плащат милиони затова ще слушате нас, понеже сме нещо повече. Примери искате ли ?

25.09 2014 в 11:37

Всички знаем, че ,,със стари актриси, нов театър, няма да се получи''. Помислете и потърсете новите концепции и хора, уважаеми българи! Без да натрапвам своето мнение, но след проучване от моя страна, аз гласувам доверие на ПП ,,Република БГ''.

25.09 2014 в 10:45

Всъщност при членството в ЕС и привилегиите, които това дава на българските граждани да живеят навсякъде и да получават статут на постоянно пребиваващ чужденец дори извън ЕС, двойното гражданство е вече една отживелица която трябва да бъде премахната.
В Австралия и Щатите - нации от емигранти,също не допускат хора с двойно гражданство да определят съдбините на страната в която са избрали да не живеят. И така е редно и демократично. Никой не лишава емигрантите от гражданските им права, но да претендират да определят те правата и задълженията на останалите тук, е вече прекалено.
Както е прекалено да се откриват секции извън наша територия - навсякъде извън дипломатическите представителства на България по света. Да сте видели някъде в българия шотландци да гласуват на референдума 2014 г. или пък американци да гласуват из София, Пловдив и Слънчев бряг по кръчми, клубове и бизнес центрове?

24.09 2014 в 19:45

Знаете ли, докато хората в чужбина "мият гъзове" имат достатъчно време да мислят защо и как се е стигнало до тяхното и до нашето тук положение. И "мият гъзове" те там, после пращат парите си тук, за да можете вие, уважаеми, нетолернатни използвачи да ползвате техните пари като БВП и да получавате заплати, да имате детски градини и училища почти безплатни, с услуги, които навън струват много повече, отколкото плащате вие за тях. Хората в чужбина имат право на глас, защото са изстрадали много повече от нас тук плачевната ситуация в страната. Който не е бил навън, няма право да говори и да се произнася, пък камоли да съди някого. Относно това, дали ще се даде възможност на турците да гласуват, ами не е начина да ги спрем, като орежем правото на глас на всички други. По-скоро вътре в страната трябва да се търси начинът, по който да се спре изборният туризъм и гласуването на етническа основа. Например като се спрат субсидиите на партиите, като има се забрани по някакъв начин купуването на гласове... Естествено всички ще кажат, че това вече е невъзможно. А защо. Защото всички спахме, дълбок и сладък сън с глави, навряни в пясъка. Ако се спрат българите в чужбина да гласуват, кой ще гласува в България. Едни и същи, с един и същи резултат. баби, гласуващи като по пионерско поръчение, турци, гласуващи като под ятаган и цигани, най-облагодетелствани и гласуващи за когото си искат. Сега ще си сърбаме попарата. Нека всеки гласува по съвест. Може би всички са маскари, а може би не. Не можем да спрем да опитваме, друго вече не ни остана.

24.09 2014 в 17:38

Прекрасни коментари,написани на правилен български език,издържани и със смисъл......Как не се срамувате от написаното, нецензурни думи, нападки не само срещу господина, но и като цяло към всички българи по света. Предполагам , че всеки един от вас има поне един близък, приятел или познат живеещ в чужбина. Аз имам много такива включително и сина ми....Събудете се БЪЛГАРИ!!!! Време е всички които прогониха децата ни да бъдат изметени точно от тях.... Имат право и трябва да могат спокойно да го упражнят, давайки своя глас за промяна!!! Направете го и Вие,просто на 05.10 отидете и гласувайте по съвест!

24.09 2014 в 12:48

Я, още един за когото да не гласувам (а не да го задраскам в бюлетината)...

24.09 2014 в 12:19

По-скоро си мисля че като си заебеш родината нямаш право да се месиш в това което става тук. Правилно е да не може изобщо емигранти да гласуват - за да гласуваш, трябва да си живял последните 4 години в България - все пак как ще направиш информиран избор спрямо сегашното управление като миеш гъзовете на дърти англичани на 3000км оттук?!