Ректор агитира за балотажа чрез Фейсбук страницата на Великотърновския университет

OFFNews 18 ноември 2021 в 16:33 6168 0

Снимка БНР/Здравка Маслянкова

Ректорът на Великотърновския университет агитира за балотажа в неделя чрез официалната страница на висшето училище във Фейсбук, съобщава БНР. В нея бе публикуван следният - вече свален - текст с автор проф. Христо Бонджолов:

„За пореден път в неделя сме на избори и очакваме след това да ни оставят малко да си отдъхнем, защото наистина много стана.

Колеги, приятели, да гласуваме! Можем ли този път със ЗА?

Партийната подкрепа направи лоша услуга и на двамата кандидати. Аз не съм против проф. А. Герджиков. Много хора щяха да се замислят за кого да гласуват, ако той беше издигнат от името на Софийския университет.

Искам категорично да подчертая, че аз съм ЗА действащия президент, защото подкрепи бунта на младите срещу системата. След петгодишен мандат логичната подкрепа, която масово получава от хората независимо от партийните им пристрастия, не може да бъде скрита дори от ония социологически агенции (знаете кои). Президентът Румен Радев помогна и на нас в борбата срещу беззаконието, затова аз му имам доверие. Желая му успех и вярвам, че ще си върнем държавата.

Зная, че повечето български граждани са ЗА. Гласувайте!“

Постът е публикуван на 17 ноември в 19,38 часа, съобщава националното радио.

Политическата дейност не е разрешена на територията на висшите учебни заведения. Съгласно чл. 56 от Закона за висшето образование членовете на академичния състав са длъжни да не провеждат политическа или религиозна дейност във висшето училище. Чл. 3 изрично посочва, че "висшето светско образование е независимо от идеологии, религии и политически доктрини".

Обяснението на проф. Бонджолов пред БНР е, че постът му е бил публикуван в личния му профил, а в университетския бил отговор на фалшива новина. Великотърновски сайт използвал заблуждаващо негова снимка с плакат на ректор на другия кандидат-президент. По думите му материалът бил агитационен.

"Колегите бяха объркани. Един куп хора ми се обаждат да питат аз всъщност с кого съм. Аз съм, повечето знаят, в инициативния комитет на господин Радев и на госпожа Йотова. Нямаше да го направя това нещо, ако не бяха фалшивите новини с опит и то не мен лично, иначе щях да отговоря на личната си страница, а да въвлекат университета в изборен скандал. Те не атакуват мене като личност, вижте снимката – снимката е на ректора. Те атакуват институцията и се опитват да я пришият към другия кандидат. Не мога да им отговоря под моята лична страница. Аз там съм го написало отдавна и изобщо нямаше да бъде на другата, ако не беше засегнат университетът", казва проф. Бонджолов.

Фалшивата новина, както я определя ректорът, е придружена от снимки на ректора и председателя на Студентския съвет на ВТУ. Според нея двамата призовават да се гласува за Анастас Герджиков и Невяна Митева. Тя е публикувана във Фейсбук страница за пътната безопасност и полицейските патрули в област Велико Търново. Това се вижда от моментна снимка, публикувана от ВТУ в коментар под поста на ректора в страницата на университета. Такъв пост към момента във Фейсбук страницата „I see you KAT“ няма.

Ректорът на ВТУ изключва хипотезата да е направил нарушение с предизборна агитация. "Това е мажоритарен избор между двама кандидати. Каква политика има тука? Да, в предизборна кампания сме. Имам право на позиция и ви обясних защо – тя беше на личната ми страница до момента, в който не се опитаха да натопят по фалшив начин, с фалшиви новини да вкарат университета в такава мръсна игра. Тогава вече нямаше как да не реагирам", обяснява той.

За 14 часа под публикацията на ректора са били написани стотици коментари, част от които укоряват ректора, информира още БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!