Quantcast

Реформаторите: Комисиите продължават да не дават бюлетини за референдума

OFFNews Последна промяна на 25 октомври 2015 в 16:04 2313 1

Националният предизборен щаб на Реформаторски блок изпрати съобщение до медиите, в което се казва, че поведението на голяма част от членовете на секционните избирателни комисии е попречило на част от гласуващите да упражнят правото си на глас в референдума.

Припомняме, че по-рано днес имаше сигнали, че секционните комисии не дават на избирателите бюлетини за референдумите, освен ако те не си ги поискат изрично. Тези действия на СИК - волно или неволно - саботираха избирателната активност на референдума.

Оказа се, че пропуски има и в самите указания на ЦИК по проблема.

Малко по-късно днес от ЦИК излязоха с изрично решение, че СИК са длъжни да дават всички бюлетини на избирателите, включително тази за референдума.

"Изказваме тревогата и притеснението си, че огромна част от секционните избирателни комисии до 15 часа продължават да не изпълняват новото разпореждане и да не предлагат бюлетина за референдума на гласоподавателите", категорични са реформаторите.

Според РБ това безотговорно поведение може да повлияе по недопустим начин на резултата от референдума и представлява фактическо посегателство върху конституционно гарантираните политически права на всеки български гражданин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2015 в 17:57

В ЦИК дали ги избират по признак на дебилност или са политически пристрастни?