Разкриха бюлетини, които "подсказват" за кого да се гласува

OFFNews 18 октомври 2015 в 12:30 7498 3

Бюлетините за местните избори пътуват към урните. Книжата вече са отпечатани и е започнало транспортирането и предаването им на областните администрации и на общините. 

Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев по БНР. В ЦИК все още не е постъпил сигнал за бюлетини за "подсказване" в село Габарево, коментира той. 

Схема за "подсказване" за кого да гласуват малограмотните избиратели от селата в община Павел баня се разкри заради грешка на куриер. Той разнасял пликовете с ксерографирани образци на бюлетини, с отбелязано име на правилния кандидат, съобщи по-рано БНР. Вместо на кандидат-кмета, който трябвало да бъде облагодетелстван от схемата, разносвачът предал една от пратките на сегашния кмет на село Габарево. 

В плика имало 278 образци на попълнени бюлетини. Идеята е гласоподавателите да влязат с тях в тъмната стаичка и там "да препишат" от копието. За случая е подаден сигнал в полицията, има и образувано досъдебно производство.

При разпитите куриерът признал, че са отпечатани хиляди подобни образци на бюлетини, които да се разнесат до всички села в община Павел баня. 

Ако ние бъдем сигнализирани, че това са изборни книжа, ЦИК, която днес и утре има заседание, ще се произнесе, каза Андреев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!