Проф. Герджиков: През последните 6 месеца държавата е в състояние на свободно падане. Има ли пилот в самолета?

  Кандидатът за държавен глава отново покани настоящия президент на дебат, за да покажат на българските граждани визията си за бъдещето на страната 

OFFNews 06 ноември 2021 в 13:33 1980 2

Снимка Архив

След шест месеца риалити шоу и неглижиране на драматичните проблеми на хората в реалния живот служебното правителство, назначено от Радев, е напълно провалено и държавата е в състояние на свободно падане, коментира проф. Анастас Герджиков. „Човек започва да се пита – Има ли въобще пилот в самолета?”, каза кандидатът за президент днес в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия.

Проф. Герджиков отново покани действащия президент на дебат в името на България. „Каня Ви на дебат г-н Радев! Не се страхувайте, няма да боли!“, призова проф. Герджиков. Той разказа, че вече много пъти е канил публично г-н Радев, такива покани са отправили писмено и всички национални телевизии. „Поканих го на дебат, за да покажем на българските граждани визията си за бъдещето на България. За първи път от 30 години сме на път българското общество да няма възможност да види дебат между основните кандидати. Подобен прецедент не се е случвал никога досега и ако се случи на тези избори, аз бих го разглеждал като симптом за отслабване на демокрацията“, каза проф. Герджиков. Той допълни, че ако господин Радев е демократ, е длъжен да се яви на дебат и да уважи правото на гражданите да направят своя информиран избор.

Би трябвало г-н Радев да може да покаже постигнатото от него за тези 5 години, а не да отбягва дебата. Като се притеснява от дебат, поне да отговори на въпроса какво постигна като президент през последните 5 години. Какви са неговите резултати?, призова проф. Герджиков и допълни, че мълчанието на настоящия държавен глава по темата също е отговор. „Това, което виждаме в края на неговия мандат е тежка политическа криза и неработещи институции, затова няма кой да се справи със здравната, образователната, ценовата иикономическа криза“, категоричен е кандидатът за президент Анастас Герджиков. Според него г-н Радев се е самопровъзгласил за олицетворение на промяната, но вижда, че служебното правителство е напълно провалено и се опитва да се дистанцира от него. Но това е правителството на г-н Радев, назначено с негов едноличен акт и цялата отговорност е само и единствено на държавния глава. 

В студиото на Нова телевизия проф. Герджиков припомни, че президентските избори са основно мажоритарни. „Избираме личности, избираме хора, които имат необходимите качества и които предлагат визия за развитието на България“, каза кандидатът за държавен глава и добави, че ако имаше партия или коалиция, която в момента да има над 50% подкрепа, вече щяхме да имаме редовно правителство. „Очевидно е, че всеки, които и да е той, ако бъде избран за президент ще бъде подкрепен от мнозинството от българските граждани, а не от отделна партия“, обясни проф. Герджиков.  За мен е важно човекът, който е начело на държавата, да е наистина обединител и да даде възможност на хората да проявят своята духовност и професионализъм, допълни и Невяна Митева.  

Кандидатите за президент и вицепрезидент проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева споделиха, че в момента няма голяма обществена кауза, около която да се обединим. Затова те предлагат да изградим обща визия за бъдещето, да издигнем нов национален идеал и да работим за обединение на всички българи около него. „Отстояването на една такава кауза е работа именно на президента, който по Конституция олицетворява единството на нацията“, смята проф. Герджиков.

Избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

DYDYE

07.11 2021 в 10:48

А къде бяхте Вие г-н професор , последните 12 години - когато се изнасяше богатствата на държавата ?

На опашката в банкя с канчето, или на барикадите ...

С Вас , не можем да имаме общо бъдеще - вие ни крадете бъдещето !!!