Преброяването на бюлетините от евровота ще се забави

OFFNews 17 май 2014 в 13:43 2131 0

Участници в Обществения съвет към Централната избирателна комисия предупредиха, че преброяването на бюлетините от евровота ще отнеме повече време от обичайното заради отчитането на преференциите. Информационната кампания на ЦИК е слаба и няма ефективен диалог между съвета и ЦИК.

Наблюдателите от Обществия съвет предупредиха, че има пропуски в информационната кампания на ЦИК за евровота, а по места вече тече манипулация от купувачи на гласове, че по осемцифрения номер на бюлетината, който се откъсва, тайната на вота се нарушавала.

Антоанета Цонева призова в последната седмица преди изборите от ЦИК да разсеят тези съмнения и да обяснят, че след като се откъсне този номер, той се пуска в непрозрачна урна и вотът не може да бъде проследен.

Отбелязва се също, че секционните избирателни комисии нямат указания как да отчитат преференциите, а в момента се подменяли масово членове на секционни комисии и те ще се явят необучени в неделя. Такъв пример е Перник. На места обученията на секционните комисии са проведени на високо ниво, както в Благоевград, а в Монтана било проформа, обясниха наблюдателите.

След изборите Общественият съвет ще анализира в детайли новите текстове в Изборния закон и ще даде препоръки за отстраняване на слабости. Категорично е мнението, че няма добра комуникация с членовете на ЦИК и становищата, изготвени от Обществения съвет в по-голямата си част не се вземат предвид и не се привеждат в действие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови