Плевнелиев към партиите: Нека обещаем само това, което можем да изпълним

OFFNews 25 април 2014 в 14:08 2633 8

Безработицата, образованието, Европа на две скорости и европейска солидарност - това според президента Росен Плевнелиев са част от темите, които трябва да бъдат дискутирани в стартиралата от днес предизборна кампания.

Той направи изявление във връзка с началото на кампанията.

„Днес отново сме в предизборна ситуация и отново много ще се обещава. Призовавам към реализъм и честност. Нека обещаем само това, което можем да изпълним“, каза Плевнелиев.

Президентът смята, че страната ни може да зададе дневния ред в Европа, но това зависи изцяло от партиите и техните кандидати. „Сигурен съм, че оттук нататък позитивите ще се умножават, а полезният ефект ще бъде все по-видим. Нека с мисъл за националните интереси и с отговорност пред държавността да бъдем на нивото на тези очаквания“, каза Плевнелиев.

Държавният глава вижда заплаха в опита за разделение по линията Велики сили и периферия. Той смята също така, че страната ни трябва да се противопостави и на идеята за Европа на две скорости. 

Историята може да се промени на Европа преди и след Крим. Има сериозна опасност светът да бъде върнат трайно към политики от 19 век, на Велики сили и периферия между тях. Това са теми, които определят нашето бъдеще - дали ще бъдем в „периферията“ на ЕС или в „сърцето“ на евроинтеграционните процеси, дали Балканите като наш общ дом ще продължат своят курс към мирно и демократично развитие или и те ще бъдат трайно дестабилизирани. България не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за Европа на две скорости и лансираната отново от Русия политика на Велики сили, които имат своите изконни интереси и решават съдбата на малките, слабите и тези в периферията. От всички нас зависи чрез решенията, които предлагаме на големите въпроси за европейското бъдеще, да бъдем двигател на позитивната промяна за по-силен и интегриран Европейски съюз, което е и единственият шанс на всяка една от държавите членки да бъде фактор на глобалната сцена. Силата на обединена Европа е, че и малките, и големите, имат своето място, имат своя глас. България е пълноправен член на Европейския съюз и дълг на българските политици е чрез поведението си, чрез активността и градивността си да преодолеят противопоставянето на „стари и нови държави членки“, на „богати и бедни икономики“, на „малки и големи нации“. Това няма да стане чрез пасивност, песимизъм и ниско самочувствие, нито чрез очакване за снизхождение и помощ от по-големия и по-богатия. България може и е длъжна да добави стойност към Европейския съюз, още повече в решителен момент, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий „Троянски кон“, се казва в обръщението на държавния глава.

Ето и пълния текст на изявлението:

Уважаеми дами и господа,

Предстоят европейски избори. От днес официално стартира предизборната кампания. На 25 май за нашето доверие ще се борят 15 партии, 6 коалиции и 4 независими кандидата. Участниците в предстоящите избори ще имат възможност да представят своите платформи, идеи и визия за развитието на България и Европейския съюз.

На първите преки избори за Европейски парламент в далечната 1979 г. гражданите на 9 страни са упражнили правото си на глас. Тази година това ще сторят 400 милиона избиратели от 28 държави. Предстоящите европейски избори са различни и защото за първи път предизборната надпревара започва с партийни номинации за председател на Европейската комисия. За първи път хората ще гласуват не само за партийни програми, но в подкрепа на персонални кандидатури за най-висшите позиции в Европейския съюз.

Това са първите избори след влизането в сила на Договора от Лисабон, чрез който Европейският съюз започна нова фаза на интеграция.

В традицията на европейските демокрации е на избори да не мислим за злободневните теми и проблеми, а да потърсим отговор на въпроса „Къде искаме да бъдем след 5 години?“. Затова е важно страната ни да бъде активен участник в европейския дебат, а не пасивен наблюдател, който коментира само своите вътрешни проблеми. Призовавам българските политици да проведат истински качествен дебат по европейския дневен ред. Българските граждани го заслужават! Ние можем да допринесем за развитието на ЕС, когато внесем в него своите идеи, своята визия за развитието на съюза. Истинските български патриоти са ни завещали тази цел – да намерим своето място в обединена Европа. Българската нация е една от най-проевропейските и това задължава политиците в предстоящата кампания да имат реалистични послания с ясни аргументи, за да предложат на гражданите възможност за информиран избор. Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента, всичко това не е избор, а цели единствено и само отдръпване на хората от политиката и от гласуването!

Българските граждани имат право да чуят ясно позицията на всеки от кандидатите. Има много конкретни теми в европейския дневен ред. Те дават възможност на всеки участник – партия или независим кандидат, да очертаят позициите и различията си – за или против членство в Еврозоната и Банковия съюз, за или против задълбочаване на политическата интеграция, за или против създаването на енергиен съюз, как да се балансират принципите на свободния пазар и на солидарността. Става все по-ясно, че има опасност Европейският съюз да се раздели на център и периферия, на държави в Еврозоната и държави извън зоната на общата валута. За повече или за по-малко интеграция, за разширяване или капсулиране на съюза, за повече или по-малко Европа – това са генерални въпроси и по тях в България не може да се мълчи.

Историята може да се промени на Европа преди и след Крим. Има сериозна опасност светът да бъде върнат трайно към политики от 19 век, на Велики сили и периферия между тях. Това са теми, които определят нашето бъдеще - дали ще бъдем в „периферията“ на ЕС или в „сърцето“ на евроинтеграционните процеси, дали Балканите като наш общ дом ще продължат своят курс към мирно и демократично развитие или и те ще бъдат трайно дестабилизирани. България не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за Европа на две скорости и лансираната отново от Русия политика на Велики сили, които имат своите изконни интереси и решават съдбата на малките, слабите и тези в периферията. От всички нас зависи чрез решенията, които предлагаме на големите въпроси за европейското бъдеще, да бъдем двигател на позитивната промяна за по-силен и интегриран Европейски съюз, което е и единственият шанс на всяка една от държавите членки да бъде фактор на глобалната сцена. Силата на обединена Европа е, че и малките, и големите, имат своето място, имат своя глас. България е пълноправен член на Европейския съюз и дълг на българските политици е чрез поведението си, чрез активността и градивността си да преодолеят противопоставянето на „стари и нови държави членки“, на „богати и бедни икономики“, на „малки и големи нации“. Това няма да стане чрез пасивност, песимизъм и ниско самочувствие, нито чрез очакване за снизхождение и помощ от по-големия и по-богатия. България може и е длъжна да добави стойност към Европейския съюз, още повече в решителен момент, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий „Троянски кон“.

Партиите са в дълг към избирателите си, не само защото липсва ясното определяне на позиции по големите въпроси на нашето членство. Дори там, където съществува консенсус, той е премълчаван в името на удобното в момента остро политическо противопоставяне. Политиците са в дълг на активните граждани и защото в предизборните дебати липсват позитивни програми, конкретни решения как може да стигнем до желаните цели. Досега виждаме само взаимни обвинения в некомпетентност и провал. Не бива да допускаме всички поотделно и заедно да се провалим при осъществяването на възможностите, които членството в Европейския съюз ни дава.

Няма как в предизборната кампания да се избегнат въпросите за икономическата криза и безработицата, но и тук търсенето на временни решения на национално ниво е просто затваряне на очите пред големите проблеми. Важно е всяка партия ясно да представи позицията си относно възможни общи мерки в Европейския съюз за намаляване на безработицата, на първо място чрез гаранции за младежка заетост, чрез премахването на пречките пред образование и работата в чужбина, чрез подобряване на бизнес средата и насърчаване на предприемчивостта и малките и средни предприятия, а не на олигархията. Европейската комисия определи въвеждането на дуалната система в професионалното образование като основен механизъм за бърз преход от училище към първо работно място. Затова трябва да чуем ясен политически ангажимент от кандидатите за разпространението й в Европа и за въвеждането й в България в най-кратки срокове.

Благодарение на членството на България в Европейския съюз, както и на постигнатия пълен консенсус тук, в Президентството, през февруари 2014 г., България има своя водещ стратегически документ и план за дългосрочно развитие, а именно Националната програма за развитие „България 2020“. Без европейската солидарност и Договора за партньорство с Европейската комисия „България 2020“ няма да се случи. Тук отново е необходим дебат, като кандидатите и партиите трябва ясно да се позиционират. Днес отново сме в предизборна ситуация и отново много ще се обещава. Призовавам към реализъм и честност. Нека обещаем само това, което можем да изпълним.

Преди да ни залее потокът на партийни послания трябва всички заедно да оценим очакванията на българските избиратели, да сме наясно как хората гледат на предстоящите избори за Европейски парламент. Европейският парламент взима важни решения, които касаят ежедневния ни живот. България може да зададе дневния ред на следващия Европейски парламент. Зависи от политическите партии и техните кандидати. Над милион българи живеят и работят в държави членки на Европейския съюз. От 2014 г. за българите отпаднаха всички ограничения за работа и пребиваване, като можем да се възползваме в пълна степен от общия европейски пазар. Всеки български гражданин вече усеща ползата от нашето европейско членство. Нека си дадем сметка каква част от нашето ежедневие, от средата, която ни заобикаля, се променя към добро именно благодарение на ЕС. Сигурен съм, че оттук нататък позитивите ще се умножават, а полезният ефект ще бъде все по-видим. Нека с мисъл за националните интереси и с отговорност пред държавността да бъдем на нивото на тези очаквания.

Избирателната активност е в пряка зависимост от това какво предлагат политиците като теми, като позиции, но и като поведение. Стремежът да се отблъсне масовият избирател, за да се контролират твърди ядра, не води до нищо добро. Подобен „успех“ е измамен. Нека личните нападки и неприязън, нека острото политическо противопоставяне да отстъпят пред национално отговорните послания. Призовавам участниците в предизборната кампания за толерантен и градивен дебат.

Апелирах многократно инициираният от мен национален референдум по изборни права на гражданите да се проведе заедно с предстоящите европейски избори. Така със сигурност щяхме да съчетаем ползите от пряката и представителната демокрация и да повишим чувствително избирателната активност. Над 570 хиляди подписа бяха събрани от граждански инициативен комитет само за няколко седмици. За съжаление, управляващите се правят, че тези граждани и този референдум не съществуват.

Вярвам, че България може да бъде модерна и просперираща само в един силен и интегриран Европейски съюз. Предстоят ни избори за бъдещето на Европа, за нашето бъдеще. Става въпрос за мястото на България в нашият общ дом – защото Европа, това сме ние.

С качествен дебат и силно участие на гражданите ще дадем пример, че се съобразяваме с желанието и с гласа на народа. Да го направим за собствената си демокрация. Да го направим за Европа!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!