Първанов: ЕС е на етажи, а България е в мазето

OFFNews 21 май 2014 в 10:25 3332 6

Георги Първанов

АБВ има ясни европейски акценти и е „за“ това Европа да продължава да се развива като Европа на гражданите, на нациите, но да няма по-нататъшно консолидиране в посока към федерализация.

Това обясни пред ТВ 7 бившият президент Георги Първанов, който оглавява и формацията АБВ.

Първанов посочи, че България трябва да заяви категорична позиция срещу работата на ЕС „на две писти“.

„Ние искаме да се чуе нашият категоричен глас против Европа на две писти или на няколко етажа, защото ние сме си в мазето. Ние сме универсалният виновен за всичко, което става в Брюксел“, изтъкна Първанов.

Лидерът на АБВ настоява, преди да заминат за Брюксел, избраните на 25 май евродепутати от всички формации да седнат и да се разберат по няколко консенсусни приоритетни за България теми.

„Първо – образът на България – как с общи усилия се опитваме да преодолеем тези деформации, наслоени в последните години. Второ – как предотвратяваме нови опити да се орежат средствата за България, защото това ще бъде една голяма битка. Ние знаем, че ако стават съкращения в европейския бюджет, те ще са за сметка на страни като България. Трето – ние предлагаме да има един кръг въпроси, които засягат преди всичко България“, обясни Първанов. Той подчерта, че в момента страната ни възприема ЕС като източник само на пари, но не и на възможности.

Сходна теза изрази пред БНТ и водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин. Той коментира, че България не защитава достатъчно адекватно интересите си пред ЕС. Бившият евродепутат коментира, че между българския и европейския парламент има огромна пропаст.

„През първите седем години на членство в ЕС България с евросредствата, които са един огромен инструмент – 17-18 милиарда са влезли в икономиката ни за тези години – ние увеличихме социалните неравенства. Тези пари отидоха при много малко хора, огромна част от населението обедня. Това не го правят много държави. Това си е български избор, тук не ни е виновен ЕС”, изтъкна Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!