Българите разделени за санкциите срещу Русия

OFFNews 19 май 2014 в 16:28 2084 6

Въпросът дали ЕС трябва да наложи икономически санкции на Русия, дори ако това застрашава доставките на газ до държавите-членки, разделя европейците на два полюса.

Това сочат данните на EUVOX (www.euvox.eu/bg) - многоезична уеб платформа, разработена специално за евроизборите и достъпна във всички страни членки на ЕС. В момента анкетата за мнението на европейците за санкциите е попълнена от над 1 млн. души. 

Гърците са против санкциите на ЕС срещу Русия, прибалтийските републики – „за”, а българите и германците – по средата. В Естония над 80% от анкетираните подкрепят мерките срещу Русия, в Литва и Латвия този дял е над 60%. В Гърция 58% са против налагането на икономически санкции. 

У нас процентът на одобрение и неодобрение е почти равен - съответно 41,8 и 41,4. Подобна тенденция се наблюдава в Испания, Словения и Германия,.

Според партийните пристрастия

Най-категорично против санкциите за Русия застават привържениците на „Атака” – почти 90% не са съгласни ЕС да налага рестрикции. 
Привържениците на БСП и АБВ също не са съгласни с икономическите санкции срещу Русия. По-голямата част избирателите на „България без цензура” (около 65%) също не подкрепят санкциите.
За икономически мерки срещу Русия се обявяват десните избиратели, привърженици на Реформаторския блок и ГЕРБ, като около 80% от РБ и 62% от ГЕРБ одобряват санкциите.

Източник: EUVOX

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!