Паргов внесе жалба за касиране на вота в София

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2015 в 16:04 2035 0

Лидерът на БСП в София и представляващ Местна коалиция “БСП Лява България” Калоян Паргов внесе днес жалбата за цялостно касиране на изборите за кмет на столицата и за общински съветници.

ОИК в тридневен срок да препрати жалбата и преписката към нея в Административния съд. Той в 7-дневен срок трябва да насрочи открито заседание и след още максимум 7 дни да се произнесе по случая, съобщиха от БСП.


"Още след първия тур обявихме, че ще внесем жалба за цялостно касиране на изборите за кмет на София и за общински съветници. Основание за това ни дават близо 80% от протоколите, които са поправяни и преправяни в изборната нощ в ужаса на Арена "Армеец", заяви Паргов. Той обясни, че в много от протоколите има поставени под изискуемия минимум подписи, които удостоверяват направените корекции в числата в тях. 

"Целият този хаос в Арена "Армеец" беше умишлено създаден, категоричен е той. - Целта беше да може да се повтори 2011 година, когато някой с чувалено мнозинство донесе победата на управляващите. Хаосът и ужасът сега в Арена "Армеец", който беше създаден с нарочната лоша организация, беше с цел да бъдат манипулирани резултатите. Вотът на софиянци беше жестоко манипулиран! Демокрацията и демократичните устои са в упадък. Избирателната система е компрометирана. Това е видно и от ниската избирателна активност на балотажите. В неделя тя едвам достигна 20%. Някъде дори беше само 13%".
Според него няма нищо случайно от всичко, станало на 25-и октомври - от липсата на информация за избирателната активност, през данните от екзитполовете до пълната манипулация в Арена "Армеец". "За 4 дни там някой нагласи протоколите така, както е удобно. И това е видно от всичкия този доказателствен материал, който внасяме сега с жалбата, добави Калоян Паргов. - Вече на ход е българският съд, който всяка година търпи критики от Европейската комисия с мониторинговите доклади. Сега българският съд има възможност с решението си по нашата жалба да покаже, че е справедлив и независим". 
Калоян Паргов обясни също, че причината да бъде внесена тази жалба е търсенето на справедливост. "Ние приемаме загубата. Но в момента каквито и анализи да правим, ще бъдат фалшиви, защото ще са на базата на фалшиви резултати, каза той. - Това е проблемът. И той подкопава демокрацията. Подкопава демократичния избор и правото на вот на всеки български гражданин".
Лидерът на столичните социалисти обясни, че всеки кандидат има право да напише жалба. Затова и проф. Михаил Мирчев днес внесе негова лична в ОИК.

"Ние, от Градския съвет на БСП в София входираме две жалби - за кмет и за общински съветници. Ще има жалба и от Михаил Миков като председател на партията ни, който ще внесе не само за София, но и за други градове, каза Паргов.

- Искаме да знаем кой открадна вота на избирателите! Настояваме за справедливост на базата на доказаните нарушения. Това, разбира се, не отменя отговорността за резултатите на всички равнища в БСП. Видяхте, че от Изпълнителното бюро депозирахме оставки още в понеделник. Другата седмица предстои заседание на Градския съвет, на което ще започнем разговори за случилото се и за това как продължаваме, а после и с кого. Колкото до проф. Мирчев - с него имаме прекрасни отношения. Естествено, неудовлетворени сме и от резултата, и от начина, по който ни беше сервиран с този нагласен и манипулиран вот. Затова си търсим правата днес. И ще търсим до последно справедливостта! Защото най-важното в един избирателен процес са прозрачността и липсата на съмнение, че има манипулации. От ГЕРБ допуснаха да има такива съмнения. След този нагласен и манипулиран вот животът на хората вече зависи пряко от структурите на ГЕРБ. И демокрацията е в опасност!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови