Онлайн платформа тества избирателите коя партия им е най-близка

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2014 в 15:41 4577 2

Платформата „Гласоводител“ позволява на избирателите да преценят коя партия, бореща се за място в парламента, изразява техните виждания по ключови за развитието на страната ни въпроси въпроси.

Системата предлага тест с 35 твърдения по конкретни ключови теми, на които партиите са отговорили с техните позиции. Чрез отговорите на тези въпроси „Гласоводител“-ят селектира кои партии – кандидати на предстоящите предсрочни избори на 5 октомври се доближават най-много да политическите позиции на участниците в теста.

За сега 17 партии и коалиции от участващите в изборите общо 25 са предоставили на платформата своите виждания по включените в теста въпроси.

Информацията за позициите на 15 от тези партии и коалиции е получена от техните предизборни щабове.

За останалите две, които са ДПС и Атака, позициите са попълнени от екипа на платформата въз основа на значителното количество програмни документи, речи на лидери и изказвания на официални представители на тези политически сили.

Причината е, че тези важни политически сили не са предали своите позиции на "Гласоводител", а платформата не би била пълноценна без тяхното включване.

"България без цензура" е единствената политическа сила, която има депутати в Европейския парламент и има шансове за влизане в 43-то Народно събрание, според социологическите проучвания, но засега не е включена в "Гласоводител". 

Причината за това е, че досега партията на Бареков не е предоставила своите позиции.

Според екипа на "Гласоводител", наличните програмни документи, речи на лидери и изказвания на официални представители са недостатъчни за "недвусмисленото формулиране на позиции по значителна част от повдигнатите в инструмента теми".

"Резултатът от попълването на "Гласоводител" не е препоръка за гласуване, а е повод за гласоподавателите да научат повече за позициите на партиите по различни важни въпроси. Целта е българските избиратели да могат да направят по-добре информиран избор", обясняват създателите на платформата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.09 2014 в 16:53

Как се издържа ли ? Тая платформичка ще се задържи и на мобилен телефон :) Село, ти си бил просто ОК с неща които е трябвало да се замислиш има ли как да станат, щото на Болен изборните му обещания са все невероятни. Не може да ти предлагат да затворят граници за бежанци - тва не е Анкара, тва е ЕС. Моя резултат е РБ първа позиция ГЕРБ втора. Както се и предполагаше, те са най-разумни. БСП имат наглостта да се наричат стожер на демокрацията обаче са против електронното гласуване, против референдумите ... Стожер, ама на кражбите

18.09 2014 в 19:27

Таи платформа на последните избори за бг парламент ме накара да гласувам за Атака, а се оказа, че съм гласувал за Доган и назначенията на ДПС във всички области. Много не се доверявайте на това нещо и според мен въобще не го изпробвайте!