Общественият съвет на ЦИК иска Гешев да провери проблема с машинния вот в Търново

OFFNews 09 април 2021 в 12:48 1784 0

Общественият съвет към ЦИК поиска от главния прокурор Иван Гешев да извърши проверка за проблема с машинното гласуване във Велико Търново, съобщи председателят на съвета Росица Матева пред БНР.

Искането е да се установи как в устройствата са въведени различни данни за кандидатската листа на Демократична България.

"Според нас има възможност и да е извършено престъпление при въвеждането на тези данни. От наблюдатели, които са били изпратени от част от организациите от Обществения съвет, имаме информация, че всъщност е имало разместване в листата и на интернет страницата на Районната избирателна комисия, въпреки че там няма данни за взето решение за промяна в листата, така, както е регистрирана на 2 март", обясни Матева.

В деня на парламентарните избори ЦИК спря машинното гласуване в 4-ти РИК Велико Търново, защото софтуерът е "пренаредил" листата на ДБ така, че първите трима в нея са отишли накрая и е извел за водач четвъртия поред.

Въпреки това вотът на гласувалите чрез машини в Търново до спирането на машинния вот ще бъде отчетен за валиден, включително с преференциите, съобщиха тогава от ЦИК.

Проблем с разместване на кандидати в листи от софтуера имаше не само във Велико Търново, а и в Добрич. За разлика от Търново обаче в Добрич машинното гласуване не бе спряно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови