Софтуер променил листи и в Добрич. Машинното гласуване там няма да се спира

Кривата на активността върви малко по-ниско от 2017 г., констатира говорителят на ЦИК Димитър Димитров

OFFNews 04 април 2021 в 14:49 3168 0

Проблем с разместване на кандидати в листи от софтуера за машинно гласуване има не само във Велико Търново, а и в Добрич. Това потвърди преди минути говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров, след като два часа по-рано бе обявено, че сигналите за проблеми в града не отговарят на действителността.

За разлика от Търново, в Добрич машинното гласуване няма да бъде спирано. То ще продължи до края на днешния изборен ден, увериха от ЦИК. "Има проблем с листите в Добрич, но те не са толкова категорични, колкото в Търново, ситуацията не е екстремна", каза Димитров.

По думите му става въпрос за "периферни размествания", като разлика между хартиената бюлетина и машинната има между 12-ия и 22-ия кандидат в листа. Има и повторения на кандидати между №9 и №16.

РИК Добрич са подали коректно данните за листите, уверени са от ЦИК. От РИК работата с машините поема "Сиела Норма". Дружеството беше определено от ЦИК за изпълнител на обществената поръчка за доставка на 9600 машини за гласуване.

Димитров коментира и избирателната активност. Както OFFNews съобщи, към 12 ч. общата за страната е 18,14%. "Кривата върви малко по-ниско от 2017 г. (Тогава са предишните парламентарни избори и към към 13 часа в деня на вота активността е била 25,77% - бел. ред.) За един час едва ли ще се достигне разликата, която имаме сега", коментира Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови