ЦИК спря машинния вот във Велико Търново. Софтуер "пренаредил" листа и пратил водачите на дъното

Гласът на хората обаче ще бъде зачетен, включително с преференциите

OFFNews 04 април 2021 в 11:35 6206 0

ЦИК взе кардиналното решение да спре напълно машинното гласуване в 4-ти РИК Велико Търново, съобщиха говорителите на комисията Димитър Димитров и Таня Цанева. Причината е, че софтуерът е "пренаредил" листата на Демократична България така, че първите трима в нея са отишли накрая и е извел за водач четвъртия поред.

Въпреки това вотът на гласувалите чрез машини в Търново до спирането на машинния вот ще бъде отчетен за валиден, включително с преференциите, обещават от избирателната комисия.

Подобен сигнал е имало и за Добрич, но той се оказал неверен.

Към този час няма данни за избирателната активност. Предстои до 12 ч. тя да бъде обявена, обеща Цанева.

В чужбина една секция не е била открита поради КОВИД обстановката. Тя е в Моасак, Франция. Там местните власти не са разрешили това. ЦИК е уведомила МВнР, така че сънародниците ни да могат да упражнят правото си на глас в близка секция.

В Бургас са давали на избирателите химикалки с черен цвят, което според правилата превръща вота им в невалиден. Става въпрос за една секция. Заради това, че грешката не е у избирателите, РИК ще излезе с решение и указания бюлетините от същата секция да бъдат признати за валидни, каза Таня Цанева.

Проверка за агитация в деня за размисъл чрез социалните мрежи няма да има, тъй като "те не подлежат на контрол и не можем да установим дали сигналите са верни. Социалните мрежи не са медийни доставчици", казаха още от ЦИК. При тях са постъпили много сигнали - основно за Фейсбук и Инстаграм, но всички те ще останат в папка, без да бъдат проверени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови