Нова Република: "Европа на две скорости" оставя България в периферията. Трябва ясна позиция

OFFNews 02 март 2017 в 13:35 3400 1

Нова Република на Радан Кънев настоява да има национална позиция по отношение на темата "Европа на две скорости".

"Вчера в Европейския парламент Жан-Клод Юнкер очерта възможните пет сценария за развитието на Съюза на 27 държави след излизането на Великобритания, с което постави началото на дебата за бъдещето на Европа.

В предстояща среща на 6 март в Париж Франция, Германия, Испания и Италия ще формират обща позиция в подкрепа на третия сценарий - „Европа на различни скорости". Този вариант предвижда създаването на много и различни коалиции по различни политики като например: 12 държави се съгласяват да имат общо полицейско и прокурорско разследване за трансгранични престъпления; или 15 държави въвеждат единна търговска регистрация на фирмите; или 6 държави използват общо наблюдение за целите на отбраната на границите си.

Този вариант заплашва България да остане в периферията, практически да загуби всички преимущества на европейското членство, като се превърне в буферна зона за интересите на Русия и Турция. Този вариант е огромна опасност за икономическия просперитет и националната ни сигурност, защото лишава периферията от единните механизми на общия пазар, на общата отбрана, общата външна политика и общата охрана на външните граници. Намалява общата европейска солидарност и разпределението на средства в европейския бюджет в много по-голяма степен ще зависи от държавите, които ги предоставят, а не от общите европейски цели", е позицията на Нова Република.

"Петте варианта са сложени на масата – сега е време всяка държава да има позиция. Време е и всяка партия в България да има позиция. Ние от Нова Република настояваме президентът Радев, служебното правителство на Герджиков и всички политически партии да изразят ясна позиция по предложенията на Жан-Клод Юнкер.

Настояваме позицията, която премиерът ще изрази на срещата на върха в Рим на 25 март по повод 60-та годишнина от подписването на Римския договор, да е публично обсъдена и консенсусна", заявяват от дясната партия.

От там са твърдо убедени, че интересът на България е да се постигне политическо съгласие и на срещата в Рим на 25 март еднозначно България да се обяви в подкрепа на петия сценарий за повече Европа, повече общи действия и повече интеграция, в това число във възможните сценарии да се предвиди и разширяването на Съюза с готовите страни от Западните Балкани.

"Тези критични за България процеси се случват в момент, в който страната ни няма представител в Европейската комисия. Това налага още по-активната намеса на президента и служебното правителство, както и на основните партии чрез всички механизми на европейските политически семейства", алармира партията на Радан Кънев.

Нова Република заявява, че днес повече от всякога България има нужда от решителни политици, които да защитят мястото на страната в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови