Юнкер ще настоява за Европа на две скорости

OFFNews 24 февруари 2017 в 10:36 6167 15

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Европейският съюз би трябвало да направи по-лесно някои държави членки да задълбочават своята интеграция в определени области, без цялата общност да следва примера им, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Юнкер каза, че следващата седмица ЕК ще представи Бяла книга с предложения по политиката.

Идеята за "Европа на различни скорости" отдавна предизвиква разгорещени дебати. След гласуването във Великобритания за напускане на ЕС някои правителства искат да задълбочат споделения суверенитет с надеждата на направят общността по-ефективна, а други смятат, че Брекзит и възходът на националистически партии показва, че европейците не харесват идеята.
Юнкер даде ясно да се разбере, че подкрепя първия вариант.

"Вече не е време, когато можем да си представяме всички да правят едно и също нещо заедно", каза той в реч пред белгийски студенти.

"Не би ли трябвало тези, които искат да се движат напред по-бързо, да могат да правят това, без да притесняват другите, като въведат по-структурирана рамка, отворена за всички? Ще настоявам за това в идните дни", каза Юнкер.

По думите му отбраната е област, в която някои страни членки искат да напредват по-бързо в сътрудничеството, отколкото други, отбелязва Ройтерс.

Според него ЕС ще се разшири, но не по-рано от 2020 г.

По негово мнение е невъзможно да се изгради Европа като континент без Русия.

"Въпреки всички проблеми, които имаме сега с Русия, е необходимо да се разбира, че без Русия не бихме изградили Европа в континентален смисъл", каза Юнкер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

15

Denis Rizanov

24.02 2017 в 20:21

Това е след като Румен Гечев поразяващата уста фалира един куп банки 1996-а с едно интервю.

Той сигурно гечовото и с едно друго интервю е помогнал на майка ти да те зачене. Я кажи ся кой е виновен за 12 дни курса да се покачи до 3100 и после само за 24часа да падне на 1100лв?

42249

13

Denis Rizanov

24.02 2017 в 16:04

Дейба тъпите мисирки, Йончев, БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ!, платените тъпанари като тоя филията, тръгнали да плашат, че щял да падне валутния борд моля ти се, а в същото време рият да сменят валутата с евро.
Е кво ше стане тогава бе маймуно безкнижна?! Как ще продължи да работи "Валутният борд" като въведеш еврото?! Кой е как ще контролира паричната маса в страната?

42249

12

Denis Rizanov

24.02 2017 в 15:58

Извън ЕС е въпрос на много малко време да падне валутния борд,

Абе филия, абе комат нарязан, бе ти знаеш ли коя година влязохме официално в ЕС? А знаеш ли от коя година е валутния борд? А знаеш ли по принцип какво представлява "Валутен борд" и колко страни в света са в това особено положение?
А знаеш ли какво става когато туриш да вариш боб в тенджера под налягане? Е може ли да го вариш цял живот бе идиотино?!
Може ли да имаме такива пастърви в БНБ като оня гл.пак искреноф (щото искрено и пламенно ни обяснява как всичко било наред с ктб), а в същото време да няма реално БНБ, щот си във валутен борд?!
Земи се скрий някъде!

12362

8

Хуан

24.02 2017 в 11:49

Този нещастник трябва веднага да си подаде оставката и да си отиде на село в Люксембург. Еба си председателя на ЕК. Ако не е убеден в ползата за всички от ЕС, какво прави на тази длъжност. Много ми е интересно дали страните от Бенелюкс няма примерно да искат Валония да мине на втора скорост - най-големите мързели в ЕС са там. Как пък тия дето дават пропорционално най-малкия кеш, бучат най-много за двете скорости?