Юнкер предлага 5 възможни пътя за ЕС без Великобритания

OFFNews Последна промяна на 01 март 2017 в 16:31 8990 14

Жан-Клод Юнкер

Европейската комисия представи пет възможни пътя, по които ЕС да се развива занапред без Великобритания. Докладът, озаглавен Бяла книга, разглежда възможностите ЕС да оцелее, предаде БТА.

Целта на доклада е обществеността в ЕС да участва в избирането на най-добрия за него път и да изрази волята си на изборите за следващия Европейски парламент през 2019 г.

Първата възможност, очертана в доклада, е ЕС да продължи да съществува както досега.

Втората е от ЕС да остане само единният пазар, без свободите на движение да бъдат изцяло защитени.

Третата възможност е т. нар. ЕС на няколко скорости - всяка държава да преценява в коя от общите политики да участва.

Четвъртата възможност е ЕС да отговаря за по-малко неща, но по-ефективно.

Последната е пълната федерализация (уеднаквяване).

В доклада, съставен от трийсетина страници, председателят Юнкер посочва плюсовете и минусите на всяка от тези възможности. И петте пътя предвиждат съхраняване на единната валута.

При запазването на досегашния ЕС се предвижда развитие на енергийния съюз и цифровизацията, както и сключване на общи икономически споразумения. Ще остане общата политика на сигурност с опазването на външните граници, общата външна политика и задълбочаването на сътрудничеството в отбраната. Недостатъкът би бил, че тромавостта на ЕС също няма да се промени.

При варианта "Само единен пазар" свободата на движение не е сигурна, няма да има единна система за убежище и миграция, ще се върнат проверките по вътрешните граници, а сътрудничеството в областта на сигурността ще бъде на двустранна основа. Външната политика на страните от ЕС също ще бъде по-самостоятелна, а отбранителното сътрудничество ще се запази. В този случай бюджетът ще бъде преразпределен, а общи проблеми ще бъдат решавани със собствените сили на отделните държави.

При сценария "Който иска, прави повече" се запазва посоката за общи икономически договори. Тези държави, които желаят, ще се сближават повече, например в политиките за данъците, обществената закрила, сигурността, правосъдието, отбраната. Недостатъкът би бил, че процесът за взимане на решения ще се усложни, отбелязва БТА.

Във варианта "Правим по-малко, но по-ефективно" международните икономически договори са изцяло в ръцете на ЕС, като същевременно администрацията в Брюксел губи от ангажиментите си в областта на социалната политика и безработицата. Сътрудничеството в опазването на границите, предоставянето на убежище и борбата с тероризма е постоянно. В този случай ЕС има единна външна политика и се обособява общ отбранителен съюз. Така ЕС взима решенията си по-бързо и лесно.

В последния вариант "Заедно правим повече" външноикономическите договорки са изцяло приоритет на ЕС, сътрудничеството в опазването на границите и борбата с тероризма са задълбочени, външната политика е обща, създава се отбранителен съюз. В този случай общият бюджет се увеличава и се въвежда данък ЕС. Решенията ще могат да се взимат по-лесно, но това би поставило въпроса за прекомерната власт на общностните институции.

Юнкер очаква предложенията да бъдат подложени на подробни обществени обсъждания в ЕС с участието на неправителствени организации, власти и партии.

Юнкер нарича предложенията си "нова глава в европейския проект", а негови сътрудници ги определят като "кръщелното свидетелство на ЕС от 27 държави" (без Великобритания). В доклада се отчита, че ЕС днес се развива на няколко скорости, доколкото част от държавите са в еврозоната, някои от тях са в Шенген, а други не са в нито една от тези структури. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18885

11

sottozero

01.03 2017 в 19:39
Соросягите ще са задната скорост в плана на алкохолика-банков мошеник от снимката горе;)

13214

9

XR4

01.03 2017 в 18:51

"...и това е факт-разгледайте внимателно икономическите ни показатели от 1978-ма до 1945-та.."

печатна грешка-да се чете от 1878-1945

13214

8

XR4

01.03 2017 в 18:49

И какво излиза-500години бяхме част от една империя , 45год бяхме част от друга(ВД и СИВ),а сега зорлем се бутаме да сме част от трета.Заради какво умряха Ботев и Левски? Какъв беше смисъла от саможертвата и усилията на всички възрожденци? М? Ами защото са преценили , че сами можем да се справим най-добре(и това е факт-разгледайте внимателно икономическите ни показатели от 1978-ма до 1945-та)! Федерация? Не благодаря!
ПП.ЕС работеше най-добре във времената в които беше просто ЕИО.Англичаните не са толкова прости...