Нищо ново от Големанов насам. Борисов си има групичка във всяка парламентарна група

Татяна Дончева не коментира кои са троянските коне в "Изправи се! Мутри вън!", но заяви, че коалицията не се разпада

OFFNews 09 април 2021 в 09:44 6565 0

Коалицията "Изправи се! Мутри вън" се запазва такава, каквато е от самото си създаване. Тя не се разпада, но ГЕРБ, нейният лидер, си е сложил групички във всяка една потенциална група в парламента. Това го казах още преди изборите, преди един месец. Партията на Борисов се е погрижила особени и зависими хора да има навсякъде. 

Това заяви Татяна Дончева, председател на "Движение 21", част от коалицията "Изправи се! Мутри вън!", по БНТ. Тя коментира изявлението на Николай Хаджигенов от вчера и последвалата пресконференция, която дадоха в отговор двете с Мая Манолова. Дончева не разкри кои са троянските коне в "Изправи се! Мутри вън!". 

Брифингът беше, за да охлади страстите ви да си правите свободни съчинения върху това изявление, обясни днес Дончева по адрес на медиите. Като имате предвид реакцията в социалните мрежи, която беше още по-бурна от тази между политическите субекти, включително между нашите потенциални и досегашни партньори от "Да, България!" и "Има такъв народ", си мисля, че е правилно даденият брифинг да се състои", допълни Дончева.

Мен нищо не може да ме възмути, аз съм доайен в политиката, подчерта тя. 

Вчера прозвуча изречението "Аз съм готов да се жертвам за министър" и това предизвика буря в социалните мрежи. Аз, дето се вика от нашата коалиция, от тези, които влизат в парламента, познавам още 4-5, които са готови да се жертват за министри. От останалите групи също има едно 40-50 човека, които са готови да се жертват за министри. Нищо ново от Големанов насам. За това не смятам, че трябва толкова буквално да се приема това, уточни Дончева. 

На нас, като последна парламентарна група, не ни трябва нищо. Ние сме последни в редичката, каза още тя. 

"Има първи в редичката, има втори в редичката, има избор на президента. И президентът, когато прави избор на третия субект, той също изхожда от обстоятелството, че предстоят президентски избори, че неговите съветници също ще направят някои математики. Като например трябва ли му веднага служебен кабинет, трябва ли му малко по-късно служебен кабинет, трябва ли му изобщо служебен кабинет, каква конфигурация би се получила, заяви Дончева. 

В политиката математическите сметки не са точно като в учебника по алгебра. Също така трябва да се има предвид, че в политиката има нещо от играта на покер и от играта на карти. Не е прието да пускаш карта, преди да ти е дошъл редът. Някои смятат, че са се изстреляли като с катапулт във върховете на политиката. Това обикновено е измамно усещане. Също така е измамно и усещането, че ние сме дошли, за да разрушим всички правила в политиката, посочи Дончева. 

"Не можеш да отиваш на преговори, без да си оторизиран и без да е ясно какво представляваш. Можеш да отидеш да си направиш частни разговори, обеди, кафета. Аз имам познати във всички политически сили. Във времето преди изборите, по време на изборите и след изборите всеки от нас е направил телефонни разговори, но никой не нарича това "предварителни разговори", каза още Дончева.

Не е лошо да си спомним една фраза на Симеон Сакскобургготски отпреди 20 години към младите напористи депутати - "да бъдат господари на мълчанието", подчерта Дончева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови